Катастрофа Ан-26 на Харківщині: Зеленський оголосив день жалоби

 

Президент Володимир Зеленський оголосив 26 вересня днем жалоби в Україні у зв’язку з катастрофою військового літака АН-26Ш на Харківщині, що сталася у п’ятницю.

Про це він повідомив у своєму дописі в мережі Facebook близько 11:30 суботи.

“Учора внаслідок страшної трагедії – падіння літака АН-26 біля Чугуєва – Україна втратила 26 своїх достойних синів. 25 загинули на місці і один – від опіків, несумісних із життям, у лікарні. Ще один перебуває на лікуванні. Молимося за його якнайшвидше одужання”, – написав Зеленський.

“Ми втратили молодих хлопців-курсантів і досвідчених військових, у яких попереду було все життя і, впевнений, не одна бойова звитяга. Важко підібрати слова, щоб висловити біль від цієї втрати. Важко знайти потрібні фрази, щоб втішити батьків, дружин і діточок загиблих воїнів.

Уся країна сьогодні буде у скорботі разом з їхніми родинами. Я підписав указ про оголошення 26 вересня дня жалоби“, – повідомив президент.

Він додав, що держава “має забезпечити лікування постраждалого курсанта й надати компенсації тим, хто втратив близьких”.

“Наполягаю на тому, щоб причини цієї авіакатастрофи були оперативно з’ясовані, а розслідування було об’єктивним і неупередженим”, – зазначив Зеленський.

Читайте також:
Катастрофа військового літака Ан-26 на Харківщині: скільки загиблих, хто вижив, пошуки й причини аварії. ФОТО

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 25 вересня 2020 року, близько 20:45, при виконанні планових польотів під час заходу на посадку біля міста Чугуїв сталася катастрофа літака Ан-26Ш зі складу навчальної авіаційної бригади Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба. На борту перебували сім членів екіпажу (офіцери) та 20 курсантів ХНУПС.

Літак розбився поруч з автодорогою та загорівся. Щонайменше 22 людини загинули (станом на ранок 26 вересня).

При цьому двоє курсантів встигли вибратися з палаючого літака. Одного з них у стані середньої тяжкості доправили у Військово-медичний клінічний центр Північного регіону (Харків). За попередніми даними, загрози його життю немає.
Другого курсанта, який отримав опіки близько 90% поверхні тіла, намагалися врятувати медики опікового центру Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги, проте вранці 26 вересня він помер.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що створюється державна комісія з розслідування причин катастрофи, її очолив віцепрем’єр-міністр Олег Уруський.
За фактом падіння літака розпочато кримінальне провадження про порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу і тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна