В Україні змінюють алгоритм призначення офіцерів на посаду ротного чи комбата

 

В Україні змінять порядок призначення офіцерів на посаду ротного чи командира батальйону. Так, перед призначенням на посаду командира роти чи батальйону офіцер повинен провчитися на фахових курсах підвищення кваліфікації на базі видового ВВНЗ.

Про це розповів директор Департаменту військової освіти і науки Міністерства оборони України, доктор технічних наук, професор Володимир Мірненко в інтерв’ю виданню “Армія.Інформ”.

Так, перед призначенням на посаду командира роти офіцер повинен провчитися на фаховому курсі підвищення кваліфікації L-1С на базі видового ВВНЗ.

Для призначення на посаду рівня командира батальйону офіцер прибуває до Національного університету оборони України імені Івана Черняховського на навчання на курсі підвищення кваліфікації рівня командира батальйону (начальника служби штабу бригади).

“Однією з головних вимог до офіцерів, яких планують призначати на посади керівника органу військового управління на рівні командування компоненти або офіцера органу військового управління на рівні Об’єднаного штабу (Командування Об’єднаних сил), є здобуття ступеня магістра військового управління і кваліфікації: “спеціаліст-офіцер військового управління оперативного рівня”. Решта посад, які вимагають ступеня “магістр”, регламентовані відповідним паспортом посади”, – розповів директор департаменту Мірненко.

Також, з його слів, пропонується у документах про закінчення курсів L-1, L-2, L-3, L-4 вказувати обсяг навчального навантаження в кредитах ЄКТС з метою подальшого їхнього трансферу в магістерську підготовку як освітні компоненти, які сприяють набуттю здобувачем вищої освіти військово-професійних та професійно-спеціальних компетентностей, досягненню програмних результатів навчання.

Що таке L-курси
Літера “L” у перекладі з англійської — лідер. Тож L-курси — це курси лідерства, на яких у військових вишах готують мотивованих та відповідальних офіцерів-лідерів з розвиненим прагненням навчатися та кар’єрно зростати, лідерськими якостями, власним баченням вирішення того чи іншого завдання і, звісно, широким спектром знань: від фундаментальних до професійно-спеціальних.

Основна мета L-курсів полягає в тому, аби сформувати у штабних офіцерів критичне стратегічне мислення та функціональні спроможності визначати, стримувати та давати гідну відсіч гібридним воєнним загрозам у складному динамічному та глобально інтегрованому середовищі. Нам потрібні лідери всіх рівнів, які можуть інтелектуально переважати супротивника.

Додамо, що наразі в Україні триває інституційний аудит професійної військової освіти. його планують завершити до кінця 2020 року. Безпосередню участь у ньому братимуть, окрім національних експертів, експерти НАТО, а саме: представники ЗС Канади та Литовської Республіки.

“Ми акцентуємо особливу увагу на розвитку професійної військової освіти та підвищенні кваліфікації. Під час навчання за освітньо-професійною програмою підготовки бакалавра (магістра) курсанти проходять базовий курс професійної підготовки L-1А. Останнім блоком навчальних дисциплін передбачено фаховий курс професійної підготовки L-1В (взвод). Така підготовка дасть змогу випускнику обіймати первинні посади (командир взводу, заступник командира роти)”, – додав професор Мірненко.

Також він наголосив, що наразі в в оборонному відомстві триває робота щодо опрацювання нового каталогу військових посад офіцерського (сержантського) складу, який передбачатиме вимоги щодо базової освіти, рівня військової освіти та володіння іноземною мовою.

Разом із тим схема підготовки офіцерського складу в новій системі професійної військової освіти (L-курси) передбачатиме обов’язкове тестування вступників для визначення рівня володіння англійською мовою, а також надання можливості навчатися на курсах підтримання знань та інтенсивних курсах.

Наразі триває процедура поновлення курсів мовної підготовки у ВВНЗ, які були призупинені у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Читайте також:
З 2021 року випускники військових вишів складатимуть фізпідготовку за стандартами НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна