Шведська делегація зустрілася з командуванням ВМС: про що домовилися

 

В місті Одеса Військово-Морські Сили ЗС України прийняли делегацію Королівства Швеції на чолі з Надзвичайним та Повноважним Послом Швеції в Україні Тобіасом Тибергом.

Про це в четвер, 17 вересня, інформують у пресцентрі Військово-морських сил ЗСУ.

Основна мета зустрічі: підтримання військового діалогу та обговорення актуальних питань регіональної безпеки, ознайомлення зі шведським досвідом партнерства з НАТО в рамках програми розширених можливостей.

Під час зустрічі командувач українських ВМС контр-адмірал Олексій Неїжпапа обговорив з Повноважним Послом Швеції безпекову ситуацію в Азово-Чорноморському регіоні та провокативний характер дій з боку РФ.

“Очільник національного флоту подякував іноземним партнерам за багаторічну незмінну підтримку України у боротьбі за її незалежність і послідовну партнерську позицію та підкреслив прозахідний курс співпраці української сторони”, – йдеться в пресрелізі ВМС ЗСУ.

У рамках візиту представники делегації Швеції ознайомилися зі спроможностями українських ВМС та обговорили подальші шляхи розвитку українсько-шведського співробітництва у військово-морській сфері.

“Відбулося обговорення менторської допомоги у питаннях підготовки особового складу українського флоту, функціонування і подальшого розвитку систем моніторингу надводної обстановки та організації протимінної боротьби, охорони та оборони портів тощо”, – додали в пресслужбі вітчизняного флоту.

Західні партнери акцентували на важливості вже виконаних етапів реорганізації українських ВМС – розділення функцій генерування та застосування сил між різними органами управління флоту.

“Ми обговорили питання подальшої співпраці щодо підвищення спроможностей корабельно-катерного складу ВМС, питання можливості менторської допомоги зі сторони Швеції, а також можливості проведення курсової підготовки офіцерського складу”, – зазначив командир флотилії ВМС ЗС України капітан 2 рангу Юрій Федаш.

За словами командира флотилії, свого часу Військово-Морські Сили Швеції теж вивчали організацію ВМС іншої держави, яка входить до Північноатлантичного Альянсу з метою досягнення більшої сумісності в якості партнера по НАТО.

Тому ознайомлення з досвідом Швеції щодо партнерства з НАТО в рамках програми розширених можливостей для України має важливе значення, особливо зважаючи на національні стандарти цієї країни у підготовці та застосуванні флоту які дуже близькі до стандартів НАТО.

Читайте також:
ВМСУ до 2025 року сформують три дивізіони берегового комплексу крилатих ракет “Нептун”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна