17 країн ОБСЄ запускають “Московський механізм” щодо Білорусі. Без України

 

Сімнадцять країн-учасниць ОБСЄ запускають “Московський механізм” щодо ситуації у Білорусі.

Про це йдеться в спільній заяві делегацій 17 країн, які підтримали ініціативу, передає “Європейська правда“.

Серед країн, що підтримують ініціативу – Канада, США, Великобританія, Франція, Бельгія, Нідерланди, Данія, Норвегія, Фінляндія, Ісландія, Латвія, Литва, Естонія, Чехія, Польща, Румунія і Словаччина.

Україна також є учасницею ОБСЄ, але її немає серед членів ініціативи.

“Московський механізм” передбачає створення незалежної місії, яка дослідить інформацію про серйозні порушення прав людини, свободи слова, фальсифікації виборів та права на мирні зібрання.

Серед причин запуску “механізму” – фальсифікація виборів, необґрунтовані затримання і насильство по відношенню до протестуючих, перешкоджання роботі журналістів, обмеження доступу до Інтернету, арешти лідерів опозиції і примус до виїзду з країни.

Сьогодні ми застосовуємо параграф 12 Московського документу від 1991 року … для створення експертної місії, яка дослідить та прозвітує щодо фактів, які викликають стурбованість… Ми очікуємо на співпрацю з БДІПЛ та білоруською делегацією у найближчі дні для підготовки місії”, – сказано в заяві.

“Московський механізм” може бути запущений з ініціативи десяти і більше країн-учасниць ОБСЄ. Місія за підсумками своєї роботи готує звіт та рекомендації для влади країни, ОБСЄ та міжнародної спільноти щодо можливих варіантів реагування на виявлені проблеми.
Він вже застосовувався до Білорусі у 2011 році з ініціативи 14 країн.

Читайте також:
Під час придушення протестів у Мінську ОМОНівець зґвалтував демонстранта палицею

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна