ЄС скасує мито на імпорт окремих товарів зі США

 

Єврокомісія схвалила проєкт щодо скасування мита на імпорт деяких категорій товарів зі США до ЄС, як це передбачено угодою між ЄС та США від 21 серпня 2020 року.

Про це у вівторок, 8 вересня, інформує “Європейська правда” з посиланням на документ Єврокомісії.

Якщо інші інституції Євросоюзу погодять рішення, за цим проєктом буде скасовано мита на ввезення зі США живих та заморожених омарів і похідної продукції.

Скасування мит відбудеться за принципом “держави з найбільшими перевагами” (Most Favored Nation basis, передбачає надання аналогічних переваг усім членам СОТ) та почне ретроспективно діяти з 1 вересня 2020 року – спершу на п’ять років, а згодом, можливо, і на постійній основі.

США в обмін мають на 50% знизити свої мита на деякі категорії товарів, що імпортуються з ЄС – готові продукти харчування, вироби з кришталю, матеріали для підготовки поверхонь, порох, запалювачі та їхні компоненти.

Ухвалення таких змін передбачене угодою між ЄС та США від 21 серпня 2020 року, яку анонсували торговий представник США Роберт Лайтайзер і тодішній єврокомісар з питань торгівлі Філ Хоган. Взаємне зменшення мит збільшить доступність ринків приблизно на 200 млн євро щорічно.

За словами виконавчого віцепрезидента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса, обсяг торгівлі товарами й послугами між ЄС та США складає понад 1,3 трлн євро щорічно.

“Ця угода є справді взаємно вигідною для сторін та допоможе ще більш посилити наше партнерство. Це збільшить доступність ринку для наших експортерів та знизить вартість імпортованих товарів. (…) Європейська сторона вважає цю угоду важливим кроком до покращення наших відносин та вирішення суперечливих питань. Ми прагнемо якнайбільш поглиблювати трансатлантичну співпрацю”, – зазначив Валдіс Домбровскіс.

У Єврокомісії зазначають, що це зменшення мита є першою подібною угодою між США та ЄС за більш ніж 20 років.

Читайте також:
Торгпреда України позбавили більшості повноважень

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна