Безпілотник ОБСЄ виявив на Луганщині десятки російських гармат і “градів” із порушенням ліній відведення

 

Згідно зі звітами Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, під час виконання спостережного польоту безпілотника СММ на непідконтрольній уряду України території було зафіксовано озброєння з порушенням ліній відведення.

Про це в суботу, 5 вересня, повідомив штаб операції Об’єднаних сил з посиланням на заяву української сторони СЦКК.

Зазначається, що на навчальному полігоні поблизу населеного пункту Бугаївка Луганської області було зафіксовано 12 самохідних гаубиць (2С1 “Гвоздика”, калібр 122 мм) та дев’ять буксируваних гаубиць (Д-30А “Жаба”, 122 мм). Також зафіксовано одну реактивну систему залпового вогню БМ-21 “Град”, 122 мм, на навчальному полігоні поблизу міста Міусинськ та 20 реактивних систем залпового вогню (9K51, БМ-21 “Град”, 122 мм) поблизу міста Хрустальний, також на Луганщині.

Крім цього, зафіксовано озброєння, розміщене за лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання: на полігоні поблизу села Бугаївка – 17 танків, три зенітних ракетних комплекси (9К35 “Стріла-10”); на полігоні поблизу села Круглик Луганської області – 25 танків; поблизу міста Лутугине Донецької області – 10 танків; на полігоні поблизу Міусинська – дев’ять самохідних гаубиць “Гвоздика”, 12 буксируваних гаубиць “Жаба”, один танк Т-64 та чотири ЗРК “Стріла-10”.

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації наголошує, що наведені факти чітко вказують на порушення Мінських домовленостей та досягнутих 22 липня 2020 домовленостей щодо заходів із посилення режиму припинення вогню.

“Незаконні збройні формування ОРДЛО і надалі використовують підступну практику нарощування озброєння й військової техніки в прямій близькості до лінії зіткнення. Цим самим вони вкотре демонструють стійке небажання дотримуватися досягнутих домовленостей, зокрема і у сфері відведення важкого озброєння по всій лінії розмежування сторін і прагнення до подальшого загострення безпекової ситуації”, – зазначили в СЦКК.

Читайте також:
Ватажок “ДНР” Пушилін пригрозив знищити позиції ЗСУ під Горлівкою, нібито обладнані в час “перемир’я”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна