У Латвійському національному художньому музеї запустили аудіогід українською

 

У Латвійському національному художньому музеї в Ризі запустили українську версію мобільного додатку в системі аудіогідів.

Про це в п’ятницю, 4 вересня, повідомили в пресслужбі ОПУ.

Зазначається, що це вже третій аудіогід із запланованої серії, який рідною для українців мовою розповідає про експозиції в найбільш знакових культурних місцях.

Домовленість про співпрацю з музеєм досягнули в жовтні минулого року.

“Голосом” аудіогіда став заслужений артист України, актор Дмитро Суржиков.

“Я дуже вдячний за надану честь бути причетним до великої справи – поширення української мови світом. Щасливий, що маю до цього стосунок. Вірю, що це лише початок великого шляху”, – прокоментував він свою участь у проекті.

Першими роботу україномовного аудіогіда протестували учні Ризької української середньої школи – закладу, де діти етнічних українців мають можливість здобувати знання, зокрема й українською мовою.

“Під час презентації аудіогіда школярам особливо сподобалася інтерактивна навігація з елементами доповненої реальності – опція, яка є цікавинкою додатку й технологічно підсилює враження від перегляду художніх творів постійної експозиції музею”, – повідомили в ОПУ.

Директорка музею Мара Лаце наголосила на важливості ініціативи, яка дає можливість українцям з будь-якого куточка світу насолоджуватися латвійським мистецтвом в онлайн-форматі.

Посол України в Латвії Олександр Міщенко зі свого боку також підкреслив вагомість проєкту для розвитку та поширення української мови за межами держави як невід’ємний складник самоідентичності.

Як відомо, у червні українською вже “заговорив” один із найбільших музеїв Австрії – художня галерея Альбертіна у Відні.

А на цьогорічний День Незалежності Україна отримала символічний подарунок від Азербайджану – україномовний аудіогід з’явився в Національному музеї килима в Баку.

У найближчій перспективі – запуск низки аудіогідів, зокрема в Музеї історії мистецтв у Австрії та Морському музеї Чорногорії.

Читайте також:
Українська мова з’явилася в аудіогідах екскурсійних автобусів Вільнюса

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна