Китай до 2030 року планує подвоїти ядерний арсенал, – Пентагон

 

Китай має намір до 2030 року вдвічі збільшити кількість ядерних боєголовок, що перебувають у нього на озброєнн.

Про це поінформувало у вівторок 1 вересня, видання The Hill з посиланням на доповідь Пентагону.

“За наступне десятиліття арсенал ядерних боєголовок Китаю, який зараз оцінюється в щонайменше, дві сотні, планується як мінімум подвоїти на тлі розширення і модернізації Китаєм своїх ядерних сил”, – стверджується в доповіді.

Водночас згідно з документом, у наступні п’ять років військові Китаю хочуть довести кількість боєголовок, призначених для міжконтинентальних балістичних ракет, до 200 одиниць.

У Пентагоні також попередили, що Китай, який розвиває технології доставки ядерної зброї на стратегічних бомбардувальниках, може найближчим часом отримати всю ядерну тріаду і запускати ядерні ракети з землі, повітря і моря.

У Міноборони США зазначили, що Штати непокоять не стільки масштаб нарощування ядерних сил Китаєм, скільки демонстровані подібним чином Пекіном довгострокові плани посилення його військової могутності.

Минулими вихідними міністр оборони США Марк Еспер заявив про необхідність зміцнювати ядерні сили США зважаючи на зростання військової потужності Китаю.

Доповідь Пентагону була оприлюднена на тлі спроб Вашингтона замінити договір СНО-III у сфері контролю над ядерними озброєннями між США і РФ на документ, який би включав в себе і КНР.

Однак Китай раніше відмовлявся приєднатися до таких переговорів, наголошуючи, американський ядерний арсенал значно перевищує китайський.

За словами спецпредставника президента США Маршалла Біллінгслі, Штати більше не наполягають на обов’язковій участі Китаю в переговорах Вашингтона і Москви з контролю над озброєннями.

Адміністрація президента Дональда Трампа відмовилася від своєї вимоги, щоби Китай брав участь у переговорах, і сфокусована на досягненні політичної угоди з Росією. Після цього Вашингтон розраховує, що США і Росія вже разом зможуть чинити тиск на Китай і переконати його приєднатися до переговорів і, зрештою, до угоди.

Читайте також:
“Чи є життя на Марсі”: Китай уперше запустив космічну місію на Червону планету

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна