ВАКС закрив справу проти ексміністра Омеляна

 

Вищий антикорупційний суд закрив справу про недостовірне декларування проти ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна.

Про це у середу, 19 серпня, повідомила пресслужба ВАКС.

“18 серпня колегія суддів Вищого антикорупційного суду задовольнила клопотання колишнього міністра інфраструктури України та звільнила останнього від кримінальної відповідальності за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України (декларування недостовірної інформації), у зв’язку із закінченням строків давності”, – йдеться у повідомленні.

Терміни давності за першим епізодом пред’явленого обвинувачення спливли 5 листопада 2019 року, а за другим – 30 березня 2020 року.

” (…) справа спершу стосувалася “незаконного збагачення”, а далі, через скасування цієї норми, була перекваліфікована у недекларування “проживання впродовж останніх трьох тижнів 2016 року в орендованому будинку” та автомобіля БМВ, придбаного моїм братом за рік до того, як я став міністром. Ця справа була розпочата ще в 2017 році, з надзвичайно потужним розголосом. Її строки вийшли ще у березні 2020 року і за моїм бажанням вона продовжувала розглядатися в суді. Я вважаю, що ця справа має виключно політичний характер і її метою була дискредитація мене, як міністра, щоб зупинити захід лоукостів, реформи на “Укрзалізниці” і в “Укравтодорі”, – написав Володимир Омелян у фейсбуці в середу, 19 серпня.

“Водночас, позаяк НАБУ було порушено проти мене іншу, другу, справу за «незаконне, здійснене зі злим умислом зниження на 20% портових тарифів і зборів для морської галузі з 2018 року» і відкрито доступ до матеріалів цієї справи 14 серпня з метою подальшої передачі її в суд – я не матиму фінансової змоги оплачувати послуги адвокатів одночасно у двох судових процесах. Оскільки слухання у першій справі, згідно з наявною практикою, тривало би ще мінімум півроку – вчора, під час судового засідання, я звернувся з проханням до суду закрити першу справу у зв’язку з завершенням її термінів, не визнаючи власної вини”, – пояснив Омелян.

Він заявив, що і перша, і друга справа “не містять корупційних дій, у них немає особистої вигоди, є лише політика”.

Володимир Омелян зауважив, що 19 серпня сплив двомісячний термін вилучення у нього закордонних паспортів і обмеження пересування виключно територією України у рамках другого кримінального провадження.

“Ні НАБУ, ні САП, як і в першому випадку, не подали на продовження цієї санкції. Статистично нічого не змінюється, я продовжую бути єдиним міністром, справа якого розглядається ВАКС“, – резумує ексурядовець.

Нагадаємо, Омеляна звинувачували в декларуванні недостовірної інформації за ст.366-1 Кримінального кодексу.

За версією слідства, в деклараціях за 2015-2016 рік він навмисне вказав відомості, які відрізняються від достовірних на суму понад три млн і вісім млн грн відповідно.

За версією антикорупційних органів, витрати Омеляна на посаді міністра не відповідали його доходам. За даними прокурорів, його дохід з 2000 року за 15 років державної служби становив близько двох млн грн.

31 березня закінчився термін давності щодо другого епізоду кримінального провадження з приводу ймовірного недостовірного декларування Омеляна за 2016 рік, однак ексміністр відмовився від закриття справи.

Слідство повідомляло, що, працюючи виключно на державній службі, Омелян не міг законно накопичити достатньо грошей, щоб у 2015-му купити новий автомобіль преміум-класу за 1,4 тис. грн. і зберігати 90 тис. доларів і 25 тис. євро готівкою. Щоби начебто приховати статки, Омелян нібито зареєстрував позашляховик на рідного брата, але користувалися ним з самого початку сам міністр і його дружина.

Також прокуратура вважала, що міністр не задекларував право користування зазначеним автомобілем, витрати на його придбання, витрати на оренду будинку в передмісті Києва і право користування будинком і земельною ділянкою.

Читайте також:
НАБУ завершило розслідування у справі ексміністра Омеляна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна