Помпео підписав у Польщі “історичну” угоду про збільшення американської військової присутності

 

Державний секретар США Майк Помпео і міністр оборони Польщі Маріуш Блащак підписали угоду про “посилення співпраці в галузі оборони” між двома країнами. Цей договір встановлює рамкові умови для збільшення американського військового контингенту в Польщі.

Підписання відбулося в суботу, 15 серпня, у Варшаві, на початку турне Помпео по Європі.

Наразі в Польщі розміщено 4,5 тисячі військових ЗС США. Тепер їхній контингент планують збільшити ще приблизно на тисячу, передає “Радіо Свобода”.

Водночас міністр Блащак сказав: “Ми гарантуємо, що що розгалужена інфраструктура дозволить приймати до 20 тисяч американських солдатів”.

На спільній пресконференції з Помпео польський міністр закордонних справ Яцек Чапутович висловив переконання, що американські військові зможуть підсилити оборонний потенціал Польщі, яка “розташована ближче до потенційного джерела конфлікту”.

“Важливо, щоб вони (американські військові – “Н”) були розміщені тут, у Польщі, а не в Німеччині”, – додав Чапутович.

За його словами, підписаний у суботу польсько-американський оборонний пакт “має історичне значення” та свідчить про довготермінове заангажування США у військові справи Польщі, передає Польське радіо.

Державний департамент США у своїй заяві назвав Польщу “близьким другом Сполучених Штатів та опорою регіональної безпеки”.

У липні Пентагон повідомив, що Сполучені Штати планують передислокацію своїх військових у Європі, під час якої з Німеччини будуть виведені близько 11900 американських військовослужбовців. При цьому 5,4 тисячі з них планували перекинути в інші країни Європи. Зокрема, в Польщі на посилення східного флангу НАТО буде створено висунуте командування 5-го армійського корпусу США. Польща зобов’язалася забезпечити американцям безкоштовну дислокацію, харчування і пальне, а також допомогу в збереженні зброї.

“Орієнтовна вартість цих заходів для військовослужбовців США, які постійно перебувають у Польщі, становитиме приблизно 500 млн злотих на рік. Хочемо нагадати, що присутність американських військ у Польщі, крім переваг, пов’язаних із безпекою, приносить також економічну вигоду у вигляді інвестицій у будівництво, нові робочі місця або витрати на місцевому ринку, зроблені американськими солдатами”, – нагадує сайт Міноборони Польщі.

Місцем розташування штабу американського контингенту в Польщі визначено місто Познань.

Нагадаємо, відповідних домовленостей президенти Анджей Дуда і Дональд Трамп досягнули у вересні 2019 року.

Читайте також:
США передислокують до Польщі вдвічі більше військових, ніж планували

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна