Протестувальники в Бейруті захопили приміщення МЗС, силовики відкрили вогонь. ВІДЕО

 

Розлючені антиурядові протестувальники в Бейруті захопили будівлю Міністерства закордонних справ Лівану. Демонстранти скандують гасла проти політичної партії “Хезболла”.

Про це в суботу, 8 серпня, повідомляє арабське інформаційне агентство Al Arabiya.

Протестувальники вивісили плакат з гаслом “Бейрут демілітаризований” та заявили, що будівля міністерства стала штаб-квартирою “Ліванської революції”. Під будівлею ліванського МЗС сталися зіткнення між демонстрантами та силовиками.

Агентство Reuters передає, що поліція застосувала сльозогінний газ проти демонстрантів. Також відомо про поранених.

За інформацією низки арабських ЗМІ, ліванські силовики відкрили вогонь по протестувальниках. За інформацією Червоного Хреста в Лівані, поранення отримали 110 людей, понад 30 з них госпіталізували.

Крім того, є інформація, що всередині будівлі зовнішньополітичного відомства знаходяться колишні військовослужбовці.

Як передає журналіст Андрій Цаплієнко, який наразі перебуває в Лівані, лідер політичної партії “Хезболла” Хасан Насралла спростовує причетність до вибухів 2750 тон аміачної селітри.

“Я категорично і чітко заявляю. В нас там нічого не було. Ані складу зброї, ані ракет, ані гвинтівок чи бомб з нітратами”. Проте, натовп в Бейруті кричить “Революція, революція! “Хезболла” терорист”. І вступає в сутички з ліванськими правоохоронцями”, – написав у своєму телеграм-каналі Цаплієнко.

Читайте також:
Президент Лівану допускає зовнішнє втручання під час вибухів у Бейруті

Як писала “Новинарня“, потужний вибух у портовому районі Бейрута прогримів у другій половині дня 4 серпня.
Станом на 5 серпня відомо про щонайменше 100 загиблих людей. 

За інформацією Вищої Ради оборони Лівану, вибух стався під час процесу зварювання дверей, коли спалахнула іскра і призвела до підпалу вибухових речовин, присутніх в ангарі.
Вибухнули 2750 тонн амонію, еквівалентного 1800 тоннам тротилу.

З відеокадрів, відзнятих очевидцями події, видно спершу дим нібито від пожежі, потім лунає один вибух, а через кілька секунд потому – ще один, набагато потужніший.

Вибухи були настільки потужними, що їх відчули навіть на Кіпрі (приблизно за 200 кілометрів від Бейрута).
Як зазначають сейсмологи, коливання внаслідок вибуху дорівнювали землетрусу магнітудою 3,3 бала.Прем’єр-міністр Лівану Хасан Діаб оголосив середу, 5 серпня, днем національної жалоби. Він також звернувся до інших країн з проханням про допомогу.

Багато лідерів світових держав висловили Лівану співчуття з приводу трагедії, серед них і президент України Володимир Зеленський.

Читайте також:
Україна запропонувала Лівану допомогу щодо ліквідації наслідків вибуху в Бейруті

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна