За пів року Рада прийняла лише шість документів, які стосуються соцзахисту ветеранів та війська, – “Юрсотня”

 

Протягом першого півріччя 2020 року у Верховна Рада прийняла чотири закони та дві  постанови, які стосуються соціального захисту ветеранів та проходження військової служби. Це становить 2% від загальної кількості прийнятих актів.

Про це йдеться у звіті Юридичної сотні “Що зробила Верховна Рада для ветеранів та військових за перше півріччя 2020 року?”, який організація поширила в понеділок, 27 липня.

Всього було прийнято 290 законів та постанов ВРУ. Загалом, у парламенті було зареєстровано 1695 законопроєктів, з них приблизно 64 на військово-ветеранську тему (3,7 %).

Прийняті нормативно-правові акти стосувалися:

  • запровадження окремих посад Головнокомандувача ЗСУ та начальника Генерального штабу ЗСУ;
  • безперервне забезпечення харчуванням військовослужбовців;
  • звіту ТСК з питань правового статусу ветеранів війни за шість місяців діяльності;
  • функціонування госпіталів ветеранів війни;
  • можливості військовослужбовців, визнаних ВЛК за станом здоров’я непридатними, проходити службу в СБУ та Державній прикордонній службі;
  • процедури включення строковиків до списків виборців.

“Серед прийнятих актів не всі мають на меті розв’язати поточні проблеми системно. Наприклад, у межах другого етапу медичної реформи участь госпіталів ветеранів війни у новій системі фінансування, яка здійснюється через Національну службу здоров’я України, відтерміновується на один рік. На противагу цьому, питання щодо безперервного забезпечення харчуванням військовослужбовців, з яким виникли проблеми у зв’язку із COVID-19, було вирішено”, – акцентують у Юрсотні.

В організації також радять депутатам під час наступної сесії зосередитися на прийнятті двох законопроєктів, які врегулюють соціальний захист ветеранів: “Про статус ветеранів і членів сімей загиблих (померлих) Захисників України та ветеранів” та “Про статус осіб, які сприяли захисту Батьківщини, та осіб, постраждалих внаслідок збройних конфліктів”.

Читайте також:
“Знецінює внесок воїнів”: “Юрсотня” розкритикувала ухвалений Радою закон про страхування медиків від COVID-19

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна