Виклики екстреної меддопомоги поділили на чотири категорії, – МОЗ

 

Міністерство охорони здоров’я оптимізує надання екстреної медичної допомоги, тому вводить кілька категорій терміновості викликів, а також і алгоритмів реагування на них.

Про це  у понеділок, 27 липня, повідомила перша заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як, передає “Укрінформ”.

“На етапі реформування галузі ми відзначили, що дві третини пацієнтів не отримують вчасно надання допомоги бригадою екстреної меддопомоги. Більшість викликів є невчасними… Ми працюємо над оптимізацією надання екстреної медичної допомоги. Наразі відпрацьовані оптимальні алгоритми надання екстреної меддопомоги за визначеними категоріями викликів”, – сказала Садов’як.

За словами заступниці міністра, виклики екстреної меддопомоги поділили на кілька категорій.

  • категорія 1 — це критичний стан хворого, який вимагає негайного реагування, втручання, або реанімаційних заходів, наприклад, у випадку клінічної смерті, обструкції дихальних шляхів, виникнення політравми. Для цієї категорії виклику час до першого контакту з хворим має становити менше 10 хвилин.
  • категорія 2 – екстрений виклик, до якого відносяться потенційно серйозні стани, що можуть вимагати швидкої оцінки, невідкладної допомоги на місці або невідкладного транспортування. Час до першого контакту має становити до 20 хвилин.
  • категорія 3 – не екстрені стани, які не несуть загрози для життя та здоров’я пацієнта, наприклад, загострення хронічних захворювань. Ці виклики будуть скеровані на первинну ланку, а при можливості на виклик поїде бригада, яка не задіяна на викликах для категорій 1 та 2.
  • категорія 4 – непрофільні виклики. Реагування відбувається без виїзду бригади екстреної меддопомоги, і пацієнт може отримати консультацію телефоном, або буде скерований на надання допомоги сімейним лікарем.

Садов’як додала, що зараз підвищено тариф на виклик бригади екстреної медичної допомоги з 112 грн до 163 грн.

Загалом з 1 липня до кінця року додатково на екстрену меддопомогу виділено майже 2 млрд гривень.

Читайте також:
В Україні понад 300 лікарень опинилися на межі існування, – Степанов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна