В ЄС уперше з відновлювальних джерел отримано більше енергії, ніж із нафти, газу й вугілля

 

Відновлювальні джерела енергії вперше обігнали вугілля, нафту і газ за кількістю електроенергії, виробленої в Євросоюзі.

Про це йдеться в публікації Climate Home News за результатами аналізу кліматичного аналітичного центру Ember, повідомляє “Європейська правда“.

Вітрова, сонячна, гідроенергетика та біоенергетика в першій половині 2020 року згенерували 40% електроенергії у 27 державах ЄС, тоді як на викопні джерела енергії припало тільки 34%.

У результаті викиди вуглецю в енергетичному секторі Євросоюзу скоротилися майже на чверть за перші шість місяців 2020 року.

За словами старшого аналітика з енергетики в Ember Дейва Джонса, це знаменує собою “символічний момент” у переході електроенергетичного сектора Європи. Експерт зазначив, що ще дев’ять років тому викопне паливо виробляло вдвічі більше електроенергії в ЄС, ніж відновлювані джерела.

У той час як попит на електроенергію в ЄС впав на 7% через COVID-19, вироблення електроенергії з відновлюваних джерел зросло на 11%, в основному за рахунок нових вітрових і сонячних установок, які виробляли рекордну п’яту частину електроенергії в Європі. У Данії 64% електрики було вироблено від вітру і сонця.

Тим часом виробництво електрики з викопного палива впало на 18%. Основний удар отримало вугілля зі скороченням виробництва в кожній країні. У Португалії падіння склало 95%, в Іспанії – 58%.

Читайте також:
Рада прийняла закон, що знижує “зелені” тарифи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна