Рада прийняла закон, що знижує “зелені” тарифи

 

Верховна Рада України на позачерговій сесії у вівторок, 21 липня, ухвалила в цілому проєкт закону щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії.

Урядовий законопроект №3658 підтримали 288 народних депутатів України з усіх фракцій (при цьому зі “Слуги народу” – 179 нардепів із 248 членів фракції).

Зазначається, що метою законопроекту є прискорення переходу до нової, конкурентної моделі підтримки відновлюваної енергетики, шляхом проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки, збалансування кошторису ДП “Гарантований покупець” та з метою вирішення нагальних викликів галузі.

“У нас вчора було засідання комітету, де ми оперативно опрацювали більш ніж 1200 правок, і для того, щоб уникнути різні неузгодженості в різних статтях закону, сьогодні ми провели ще один комітет, де технічно узгодили положення різних статей”, – розповів голова Комітету ВР з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус.

Так, були враховані технічні поправки, зокрема правка, що передбачає підстави встановлення регулятором тарифу, зокрема, стосується наявності у регулятора різних довідок.

Як відомо, 3 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №3658 “Про удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії”. Законопроєкт пропонує знизити “зелені” тарифи на всі сонячні та вітрові турбіни.

10 червня Кабінет Міністрів підписав меморандум із виробниками відновлювальної енергетики.
Він передбачає, що виробники добровільно погоджуються на зниження “зеленого” тарифу на 15% (для сонячних електростанцій) та 7,5% (для вітроелектростанцій), а також посилення відповідальності за створення такими електростанціями енергетичного балансу.
В уряді сподіваються, що підписаний меморандум дозволить державі зекономити до 2 мільярдів євро на виплатах за “зеленим” тарифом до 2030 року.

Читайте також:
У 2019 році в “зелену” енергетику України інвестували 3,7 мільярда євро

“Зелена” енергетика в Україні: виробники стурбовані, влада “не розуміє”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна