“Зелена” енергетика в Україні: виробники стурбовані, влада “не розуміє”

 

Популярність відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) в цивілізованому світі зростає з кожним роком. Причини очевидні: на відміну від газу, нафти чи вугілля, сонце й вітер поки що “невичерпні”, а отже видобувати енергію за їх допомогою можна нескінченно. Для України, якій критично важливо не залежати від постачання енергетичних ресурсів з Росії, розвиток ВДЕ тим паче необхідний. Що ж до бізнесу, то інвестувати в проєкти відновлювальної енергетики вигідно й із цілком прагматичних причин: вони дорогі в момент запуску, але дешеві в експлуатації і досить прибуткові.

Останніми роками до держав, які роблять ставку на розвиток ВДЕ, належить і Україна. Проте, як це часто трапляється з добрими намірами в українських реаліях, щось пішло не так. Зауваживши, що український “зелений” тариф є одним із найвищих у Європі, а тому держава не може компенсувати виробникам вартість виробленої енергії без збитків для себе, у владі знайшли оригінальний вихід із ситуації: тариф обіцяють не просто знизити, а знизити “заднім числом” за три роки.

Ідея насправді не нова: свого часу таким шляхом уже спробували піти такі країни, як Румунія, Іспанія, Італія. Проте ретроспективне зниження тарифу ні до чого доброго не привело. Внаслідок низки судових позовів до міжнародного арбітражу, уряди цих держав зазнають мільйонних збитків, виплачуючи компенсації інвесторам. Натомість галузь ВДЕ у згаданих країнах виявилася напівзруйнованою через втрату довіри інвесторів.

Тож гравці українського ринку відновлювальних джерел енергетики заявляють, що не задоволені запропонованими змінами в законодавстві. І попереджають: ці зміни можуть призвести до негативних наслідків як для самої галузі, так і для української економіки загалом.

“Якщо з 1 січня [2020 року] для наступних проєктів щодо сонця “зелений” тариф, за законом, знижується на 25%, то пропозиція додатково знижувати його ще на 25% (загалом на 50%) переходить межу економічної доцільності”, — наголосив на пресконференції з цього приводу виконавчий директор Асоціації сонячної енергетики Артем Семенишин, коментуючи наміри держави реструктуризувати “зелений” тариф на виробництво електроенергії, генерованої сонячними електростанціями.

За словами фахівця, без чіткого розуміння планів уряду щодо регулювання галузі ні вітчизняні, ні іноземні компанії не можуть планувати бізнес-проєкти.

“Ситуація, яка зараз є на ринку, не дає ясної однозначності та можливості прогнозувати бізнес-процеси для українських компаній, а також не дає можливості іноземним інвесторам ухвалювати рішення про те, щоб заходити на ринок України”, — зауважив Семенишин.

Розвиток відновлювальної енергетики в Україні влада почала підтримувати з 2008-го року. Саме тоді був ухвалений Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення “зеленого” тарифу”. Вже у 2014 році уряд видав розпорядження “Про Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року”, згідно з яким Україна зобов’язалася досягти показника не менш ніж 11% ВДЕ в енергетичній сфері. У 2017 році Кабінет міністрів видав розпорядження “Про схвалення Енергетичної стратегії України на період до 2035 року “Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність”, за яким протягом вказаного періоду Україна на 25% перейти на відновлювальні джерела енергії.

На сьогодні ж ВДЕ займають лише 9% української енергетики. Втім, за словами директора з розвитку бізнесу Kness group Євгена Дідченка, сучасна система ринку виявилась неготовою навіть до цієї цифри.

“Є дефіцит коштів у гарантованого покупця. Це саме той суб’єкт, який має викупляти електроенергію відновлювальних джерел і покривати різницю вартості. На наступний рік очікується дефіцит грошей в об’ємі майже 16 мільярдів гривень”, — прогнозує експерт.

За його ж словами проблему намагаються вирішити найпростішими шляхами, на кшталт: “Давайте не будемо платити ВДЕ. Давайте змінимо правила”. Всі пропозиції влади поки що спрямовані на регуляторні методи.

На думку пана Євгена, ідеальне вирішення проблеми — це побудова вільного ринку: “Вихід у ринок ДП “Енергоатом”, який сьогодні продає всю свою енергію гарантованому покупцю, дасть додаткові 80 мільярдів гривень за рік. Ще додатково 10 мільярдів отримає Укргідроенерго. Всі ці ресурси держава могла б спрямувати на субсидіювання населення та відновлювані джерела енергії (у нинішній моделі для станцій, які вже побудовані). І ще мала б ресурс на підняття конкурентноздатності державних ТЕС, які змогли б створити конкуренцію ДТЕК.”

Дідченко також зауважив, що необхідно запустити ринок допоміжних послуг. Оскільки його відсутність не дозволяє інвесторам створення систем накопичення електроенергії, створення проєктів маневрених потужностей.

Навіть у питанні очікуваного учасниками ринку ВДЕ запровадження системи аукціонів не обійшлося без ложки дьогтю. За словами генерального директора ТОВ “Авенстон” Дмитра Лукомського, ця система ефективна, але проблема в тому, що досі не визначено розмір квот. Також не відомо, запрацює ця система одразу чи з перервою.

Запропоновані зміни у роботі ринку ВДЕ прямо порушують права окремих компаній, оскільки анульовують договори купівлі енергії, укладені до 2019 року, якщо потужності не введені в експлуатацію до 1 січня 2020 року. На цьому наголосила юристка компанії “Соколовський і партнери” Тетяна Лисовець. Вона нагадала про статтю 58 Конституції України, в якій говориться про те, що закони та нормативні акти не мають зворотньої дії в часі. Зважаючи на ці порушення, можна прогнозувати в результаті позови та збитки для держави.

Як зауважує фахівець з роботи з іноземними інвесторами компанії “ЕДС-інжиніринг” Сергій Грін, зміни правил гри призвели до того, що ті учасники ринку, які могли припинити переговорні процеси, зробили це, зайнявши позицію очікування. Експерт звернув увагу на той факт, що як наслідок, окрім відпливу інвесторів може відбутися і втеча українського бізнесу за кордон.

Нещодавня зустріч між представниками відповідних комітетів та компаній, які інвестують у ВДЕ з 2015 року, особливих результатів не принесла: розуміння з боку влади фахівці не побачили.

Відтак Асоціація сонячної енергетики України заявила про підготовку меморандуму на адресу прем’єр-міністра — з пропозиціями щодо ведення ринку. У документі порушуватимуться питання вільного ринку, зміни правил гри, стратегії розвитку ВДЕ до 2050-го року.

“Такий документ є дуже важливим для подальшого розуміння спільного розвитку”, — зазначив Артем Семенишин.

Нагадуємо, раніше президент Володимир Зеленський під час 14-годинного пресмарафону заявив, що ніде у світі немає таких високих “зелених” тарифів, як в Україні, і що всі питання “будуть вирішуватися спілкуванням”.

підготували: Ганна Велігдан, Леся Шовкун

Читайте також:
З початку року у відновлювальну енергетику інвестовано більше 2 млрд євро

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна