“Чотири гармати замість шести”. НачГенштабу Корнійчук пояснив задум оптимізації штату ЗСУ

 

Приведення штатної чисельності війська у відповідність до визначеної законодавством України чисельності – це не скорочення ЗСУ.

Про це заявив начальник Генерального штабу Збройних cил України генерал-лейтенант Сергій Корнійчук у інтерв’ю АрміяInform, опублікованому у вівторок, 21 липня.

Задум щодо оптимізації штату армії він пояснив на прикладі артилерійського підрозділу.

“Артилерійська батарея може бути чотири-, шести- чи восьмигарматна. Наразі в ЗСУ артбатареї – шестигарматні. Обслуга – шість військових. Один із варіантів оптимізації штату батареї – перехід на чотири гармати, а дві з шести поставити на зберігання. У разі потреби озброєння знімається зі зберігання, розрахунки укомплектовують резервістами”, – зазначив генерал Корнійчук.

За його словами, в Україні зараз сформований резерв першої черги у кількості 100 тисяч осіб.

“Такий варіант розглядають як оптимальний, адже в артбатареях за нинішнього штату (як й у механізованих чи інших бригадах) значний некомплект, як і у розрахунках гармат зокрема. Тобто, людей більше немає. Йдеться фактично про оптимізацію військової частини на папері. Головне – батарея зберігається, люди залишаються. Це кращий варіант, ніж залишити дві батареї з шести гармат, а третю зробити підрозділом кадру. Бо головне – зберегти боєздатність підрозділу та здатність у короткий термін наростити спроможності”, – переконаний начальник Генерального штабу ЗСУ.

Подібна модель оптимізації штату пропонують й у танковому батальйоні.

“Потрібно зберегти у бойовому складі всі три роти, а у кожній з них залишити 8-9 танків, до двох – на зберігання. Адже певна кількість танків нині у батальйонах простоює через некомплект людей. Я поставив завдання командирам різних рівнів: з огляду на ліміти чисельності, ще раз проаналізувати, об’єктивно оцінити роль та місце кожного підрозділу у виконанні завдань в районі ООС, їхні спроможності до виконання бойових завдань та ухвалити рішення, який з підрозділів можна оптимізувати, а який навпаки – підсилити”, – зазначив генерал Корнійчук.

На його думку, “необхідно критично оцінити, хто і які функції виконує, який внесок кожної посадової особи у боєздатність підрозділу; оптимізувати кількість штабних посад, прибрати помічників, “денщиків”.

Начальник Генерального штабу Збройних сил України наголошує на тому, що сьогодні надважливою є реальна здатність війська дати відсіч агресору.

“Нині ми активно готуємось до проведення масштабних навчань із залученням сил та засобів всіх видів і родів військ та підрозділів інших силових структур по всій території України щодо відбиття вторгнення агресора. Ми знаємо реальний стан справ у війську, і знаємо, що слід робити задля зміцнення ЗСУ. І ми це робимо, не видаючи бажане за дійсне. Ми створюємо армію не для парадів, а для війни. Щоб у разі відкритої агресії вистояти й захистити нашу державу”, – резюмує генерал Корнійчук.

Читайте також:
Хомчак спростував інформацію про скорочення армії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна