Хомчак спростував інформацію про скорочення армії

 

Формальне скорочення чисельності Збройних сил України відбувається через потребу привести у відповідність штатну чисельність війська – кількість посад на папері – та наявну чисельність особового складу, що визначена чинним законом.

Як передає “Новинарня“, про це заявив головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Руслан Хомчак в інтерв’ю виданню “Армія інформ“.

Реагуючи на запитання про “критичну інформацію про нібито ухвалене рішення щодо скорочення війська на кілька десятків тисяч, зокрема, у ДШВ”, Хомчак сказав: “Правда в тому, що дехто прагне постійно підживлювати інформаційний фон довкола Збройних сил негативом”.

За його словами, “інформація про нібито скорочення війська є маніпулятивною та неправдивою”.

Головнокомандувач пояснив: “Нині штатна чисельність війська значно перевищує 250 тисяч осіб. А саме така чисельність (250 тисяч – “Н”) війська визначена Законом України «Про чисельність Збройних Сил України». І якщо говорити про некомплект війська відповідно до штатної чисельності, то він значний. А якщо згадати про чисельність війська, визначену Законом України, то ми укомплектовані на сьогодні майже на 100 відсотків. Ось у чому правда! А майстри маніпуляцій використовують цю ситуацію на свою користь, мовляв, у бригадах великий некомплект, відтік людей з війська збільшується… Водночас ні пів слова про величезну різницю між штатною чисельністю та визначену Законом чисельність війська”.

“Значна розбіжність між штатною чисельністю війська та наявною чисельністю особового складу не дозволяють досягти необхідної злагодженості підрозділів, якісно проводити заходи бойової підготовки, максимально ефективно використовувати фінансові ресурси. Хронічна неукомплектованість підрозділів суттєво знижує боєздатність військових частин, загалом негативно впливає на розвиток спроможностей Збройних сил України. Тому ухвалено рішення поетапно привести штатну чисельність військ у відповідність до визначеної законодавством України чисельності. Крапка”, – зазначив генерал Хомчак.

При цьому він закликав законотворців окремим рішенням збільшити наявну чисельність армії.

“Нагадаю, що у депутатів є право законодавчої ініціативи, тож ті, хто нині вводить суспільство в оману, кричить про скорочення війська, можуть подати пропозицію щодо змін до відповідного Закону України в частині збільшення його чисельності з 250 тисяч до, наприклад, 300 тисяч осіб, та відповідно подбати про збільшення військового бюджету на утримання більш численного війська”, – сказав Хомчак.

“Особисто буду вдячний”, – додав головнокомандувач ЗСУ.

Як інформувала “Новинарня“, раніше Генштаб повідомляв, що протягом року вживає “заходи щодо поетапного приведення штатної чисельності військ (сил) у відповідність до визначених законодавством України показників“, і робить це без шкоди для бойових підрозділів.
“В рамках зазначеного не передбачається скорочення жодної бойової частини. У процесі оптимізації штатної чисельності не буде скорочено жодного військовослужбовця. Передбачається лише скорочення посад, які тривалий час утримувалися вакантними”, зазначали в ГШ ЗУ.

Підставою для таких заяв стала критика опозицією рішень керівництва ЗСУ про скорочення деяких підрозділів у війську, зокрема й бойових – у ДШВ, ПС тощо.

Читайте також:
У Генштабі роз’яснили деталі призову до війська

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна