“Лише паперові посади і небойові підрозділи”: Генштаб пояснив причину і суть скорочення армії

 

Генеральний штаб Збройних сил України пояснив скорочення деяких підрозділів, про які повідомляли останнім часом, приведенням чисельності ЗСУ у відповідність до чинного законодавства. Бойові частини не скорочуються. Ідеться про урізання “паперових” посад, які віддавна залишаються вакантними.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в спеціальному роз’ясненні, яке в п’ятницю, 12 червня, поширила пресслужба Генштабу.

“Однією з ключових проблем розвитку Збройних Сил України є невідповідність між їхньою штатною чисельністю та показниками, які визначені Законом України “Про чисельність Збройних Сил України”, згідно з яким вона не повинна перевищувати 250 000 осіб, у тому числі 204 000 військовослужбовців.
Значні розбіжності у чисельності утворилися за різних причин і на сьогодні не дають можливості якісно організувати підготовку військ (сил), не дозволяють ефективно планувати та використовувати обмежені фінансові ресурси і в цілому негативно впливають на розвиток спроможностей Збройних Сил України”, – сказано в повідомленні ГШ.

У керівництві ЗСУ зазначили, що на сьогодні в Збройних силах утримується багато посад, які протягом трьох і більше років не були укомплектовані, що у свою чергу не дає можливості нормально організувати службу, якісно спланувати підготовку фахівців у навчальних закладах та навчальних центрах, забезпечити їхній кар’єрний супровід та підготовку до виконання завдань за призначенням.

“Хронічна неукомплектованість не дозволяє досягти необхідної злагодженості підрозділів, суттєво знижує боєздатність військових частин”, – зазначили в ГШ.

Відтак Генеральний штаб протягом року вживає “заходи щодо поетапного приведення штатної чисельності військ (сил) у відповідність до визначених законодавством України показників“, і робить це без шкоди для бойових підрозділів.

“В рамках зазначеного не передбачається скорочення жодної бойової частини. У процесі оптимізації штатної чисельності не буде скорочено жодного військовослужбовця.

Передбачається лише скорочення посад, які тривалий час утримувалися вакантними.

У ході організаційних заходів в основному будуть скорочені посади у військових частинах та підрозділах, які не залучаються до виконання завдань в операції Об’єднаних сил.

Це дасть можливість утримувати бойові підрозділи Збройних Сил України укомплектованими підготовленим особовим складом, забезпеченими озброєнням, військовою технікою та матеріальними засобами і здатними виконувати покладені на них завдання”, – повідомили у Генштабі.

Читайте також:
У Генштабі роз’яснили деталі призову до війська

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна