Відбити наступ на українську мову: “Ми перемогли, але загроза залишається”

 

Тарас Шамайда
громадський діяч, співкоординатор “Руху добровольців “Простір свободи”, організатор моніторингу щодо становища української мови

(FB)

Місяць тому спільнота “Мова об’єднує” розпочала громадську кампанію проти наступу влади на українську мову й інформаційний простір. 15 червня понад 100 діячів культури, науки, освіти, громадських активістів оприлюднили звернення з трьома вимогами:

1. Зняти з розгляду антиукраїнський законопроєкт Бужанського №2362.

2. В законопроєкті “Про медіа” не допустити послаблення захисту української мови, зберегти Перелік осіб, що загрожують національній безпеці та чинні механізми його наповнення і застосування.

3. Відмовитися від спроб ревізії Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” і зосередитися на його неухильному виконанні.

Сьогодні можна констатувати, що завдяки діям громадських активістів, патріотичних політичних сил, депутатів, які мають державницьку позицію, тисяч небайдужих громадян усі три вимоги виконані.

Це не значить, що спроби наступу на українську мову не повторяться. Така загроза більш ніж реальна, і ми маємо бути готові дати відсіч новим зазіханням на нашу мову.

Не варто забувати й про те, що закон про мову розглядається в Конституційному Суді, і промосковські сили мають вплив принаймні на частину суддів.

Але на цьому етапі ми перемогли по всіх трьох позиціях:

1. Владі не вдалося протягнути законопроєкт Бужанського.

2. Парламентський комітет з гуманітарної та інформаційної політики змінив попереднє рішення і проголосував за збереження в законопроєкті “Про медіа” чинного механізму наповнення і застосування Переліку осіб, що загрожують національній безпеці.

3. Кабінет Міністрів призначив Уповноваженого з захисту державної мови й ухвалив постанову, яка розблоковує створення секретаріату Уповноваженого.

Щиро дякую всім і кожному, хто допоміг досягнути цього результату. Ви – неймовірні! Коли ми діємо разом для України, нас ніхто не здолає.

Читайте також:
“Мовний” проєкт Бужанського може бути розглянутий на позачерговій сесії ВР, якщо її для цього скличуть, – Разумков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна