Топ-менеджера компанії Wirecard, що нашахраювала на 2 млрд євро, знайшли в Білорусі

 

Журналісти-розслідувачі з’ясували місце ймовірного перебування австрійця Яна Марсалека – колишнього топ-менеджера компанії Wirecard. Його розшукують по всьому світу у зв’язку з причетністю до афери на 2 млрд євро.

“Одного з найбільш розшукуваних злочинців у світі виявили у Білорусі”, – йдеться в матеріалу російського видання The Insider.

За даними журналістів, Марсалек пов’язаний не лише з фінансовими махінаціями, а й із російською ПВК (приватною військовою компанією) в Лівії, а також тісно контактує з російськими спецслужбами.

Ім’я втікача виявили в базі перетину кордону Білорусі. За дві години після приземлення в Мінську приватний літак Марсалека вилетів до Вітебська.

Розслідувачі дізнались, що протягом останніх десяти років Марсалек здійснив понад 60 поїздок до Росії.

Шахрай з 2015 року реалізовує проєкти в Лівії, включаючи інвестиції в Лівійську цементну компанію, та активно взаємодіяв з російськими радниками та європейськими чиновниками при обговоренні планів гуманітарного відновлення у Лівії.

Розслідування проводять The Insider, Bellingcat, Der Spiegel та McClatchy.

Як стало відомо в червні, топ-менеджмент німецької компанії Wirecard навмисне проводив махінації з рахунками, щоб підвищити її капіталізацію та зробити компанію більш привабливою для інвесторів. Це розкрилося під час проведення аудиту. В результаті приблизно чверть балансу компанії виявилася фіктивною – близько 1,9 млрд євро. Wirecard ініціювала процедуру банкрутства.
Через це зіткнулися з проблемою користувачі сервісу Payoneer – вони втратили доступ до своїх коштів і не могли вивести їх. Адже Wirecard була фактичним емітентом цих карт.
Британський регулятор Financial Conduct Authority (FCA) заморозив діяльність підрозділу Wirecard Card Solutions, що працює на території Великої Британії та обслуговує карти, в тому числі для Payoneer.

Читайте також:
Білоруська команда КВК відмовилася грати в окупованому Криму

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна