На Луганщині виявили неконтактний вибуховий пристрій “Охота” з Росії. СБУ почала слідство

 

Слідчі Служби безпеки України розслідують факт використання учасниками незаконних збройних формувань неконтактного вибухового пристрою НВУ-П “Охота” російського виробництва, який заборонений Оттавською конвенцією 1997 року.

За даними слідства, вибухівку виявили військовослужбовці підрозділів операції Об’єднаних сил поблизу селища Новотошківка Попаснянського району Луганської області.

Як відомо, НВУ-П “Охота” є комплектом із п’яти протипіхотних мін, які приводяться в дію під час реєстрації руху людини через установлені на місцевості сейсмічні датчики. Небезпечний радіус ураження від центра встановлення блока управління становить 30 метрів.

“Вибуховий пристрій був встановлений бойовиками незаконних збройних формувань поблизу населеного пункту біля лінії розмежування, що становило потенційну загрозу для місцевих жителів”, – повідомляють у пресцентрі СБУ.

Неконтактний підривний пристрій вилучили слідчі СБУ для його долучення як речового доказу до матеріалів відкритого кримінального провадження. Його відкрили за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Міни, що складали комплект, знищили військовослужбовці інженерно-саперного підрозділу ООС на місці.

Додамо, що “Охота” не перебуває на озброєнні Збройних сил України, але активно використовується Російською Федерацією, зокрема цей пристрій неодноразово застосовувався в Чечні.

Як інформувала “Новинарня“, в четвер, 16 липня, УС СЦКК повідомила про випадок дистанційного мінування Донбасу з боку противника. Йдеться про заборонені протипіхотні міни ПОМ-2.

Читайте також:
Земля з мін. Якою ціною Україна розміновує Донбас

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна