Заборона алкоголю й комендантська година: влада ПАР намагається стримати спалах COVID-19

 

Через збільшення кількості інфікованих на коронавірус влада Південно-Африканської Республіки вже вдруге протягом пандемії заборонила продаж алкоголю, що спричинило хвилю обурення серед населення.

Про це пише Al Jazeera.

Президент країни Сіріл Рамафоса повідомив про відновлення заборони на продаж алкоголю у своєму зверненні до народу в неділю, 12 липня. Він заявив, що це допоможе знизити навантаження на медичну систему ПАР.

Бо, за словами глави держави, відколи в червні заборону на алкоголь було знято, південноафриканські клініки переповнені пацієнтами… які травмувалися після його вживання.

Окрім того, в країні запроваджено нічну комендантську годину (виходити на вулицю заборонено з 21:00 до 4:00), а захисні маски тепер обов’язкові навіть на відкритому повітрі.

“Ми вживаємо цих заходів, цілком усвідомлюючи, що вони накладають небажані обмеження на життя людей. Але вони необхідні, щоб знизити пік пандемії. Ми не можемо уникнути коронавірусного шторму, але можемо обмежити шкоду, якої він завдасть”, – запевнив Рамафоса.

Він зауважив, що деякі люди “почали проводити вечірки і п’янки, а деякі ходять у людних місцях без масок” – тому, мовляв, у влади немає іншого виходу, окрім посилити карантинні обмеження.

Повідомлення про заборону алкоголю спричинило хвилю обурення серед населення ПАР. Адже виноробство – одна з провідних галузей місцевої промисловості, яка забезпечує робочими місцями сотні тисяч людей.

Під час першої хвилі пандемії влада ПАР уже запроваджувала заборону на торгівлю алкогольними напоями. Вона тривала три місяці й призвела до банкрутства цілої низки підприємств, перш ніж була скасована 1 червня.

Тепер обурені користувачі в соцмережах пишуть, що з принципу “бодяжитимуть” алкогольні напої домашнього виробництва або купуватимуть їх “з-під поли”, щоб підтримати ті бізнеси, які ще залишилися.

Південно-Африканська Республіка – найбільше вражена коронавірусом країна на континенті: станом на 15 липня COVID-19 там діагностували у 298 292 людей з початку пандемії (з них 146 279 уже одужали).

І за кілька днів до звернення президента, 9 липня, там було зафіксовано найбільший щоденний приріст нових випадків: 13 674. І хоча в наступні дні цифри були меншими, крива захворюваності неухильно йде вгору.

Крива кількості активних випадків COVID-19 у ПАР. Графіка: worldometers.infoВтім, не виключено, що така висока статистика захворюваності пов’язана з кількістю зроблених тестів. Адже навіть у більш населених, але бідніших державах Африки тестування охоплює значно меншу частину населення, ніж у заможній ПАР.

Натомість статистика смертності від коронавірусної хвороби у майже 60-мільйонній країні досить низька: 4 346 померлих за весь час. Найбільше людей із діагнозом COVID-19 померло 7 липня – 192.

У березні, після того, як ВООЗ офіційно оголосила спалах нової коронавірусної інфекції пандемією, президент Рамафоса запровадив один із найжорсткіших карантинів у світі. І захворюваність у країні тоді справді була дуже низькою (скажімо, позначку у 2000 інфікованих ПАР перетнула лише 10 квітня).

Проте після того, як із травня протиепідемічні обмеження почали потроху пом’якшувати, кількість інфікованих почала неухильно зростати.

Загалом на Айриканському континенті станом на 15 липня офіційно діагностовано 630 466 випадків інфікування на коронавірус SARS-CoV-2.
З них 318 517 людей одужало, 13 813 померли й 298 136 хворіють на даний момент.

Читайте також:
Коронавірус в Африці: між популізмом, скандалами і реальною загрозою голоду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна