Петиція шахтарів до Зеленського набрала 25 тисяч голосів

 

Електронна петиція із закликом до президента Володимира Зеленського захистити вугільну галузь України набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

Такі дані опубліковані у розділі петицій офіційного сайту глави держави.

“Шахтарі України звертаються до Вас за допомогою. Ми вірою і правдою довгі роки працювали для нашої країни, добували вугілля, жертвували життям, щоб в нашій державі було світло і тепло. Шахтарський труд дуже важкий, але ми завжди готові добувати вугілля для України. Але зараз нам потрібна Ваша допомога. В галузі – катастрофа”, – зазначається в документі.

Автори петиції стверджують, що наразі вугільні підприємства “в простої”, українське вугілля “нікому не потрібне”, а у державного “Енергоатому” немає коштів на виплату заробітної плати.

“У нашій країні найбільші в світі запаси вугілля, ми, шахтарі, вміємо працювати, годувати наших дружин і дітей! Купувати електроенергію у Путіна – це злочин проти українського народу. Ми що, даремно воюємо за свою країну? Ми Вас просимо втрутитися і навести лад в паливноенергетичній галузі, нам треба жити й годувати свої сім’ї і міста”, – закликають президента.

Також у петиції просять відправити у відставку голову комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса.

Петиція була створена 8 травня, її ініціатором є Шебанов Леонід Сергійович. Водночас у тексті документа значаться як автори шахтарі ДП “Селидіввугілля” (Донеччина), ВП “Шахта “Котляревська”, ВП “Шахта “1-3 Новогродівська”, ВП “Шахта Україна”, ВП “Шахта Курахівська”.

Ще 30 червня біля офісу президента розпочалася безстрокова акція протесту шахтарів “Мирноградвугілля”, “Добропіллявугілля”, “Селидіввугілля” та представників шахт Львівсько-Волинського басейну, яка завершилася 11 липня.

Гірники вимагали, зокрема, погашення заборгованості з виплати зарплат, повного розрахунку з державними вуглевидобувними підприємствами за отримане вугілля, заборони імпорту електроенергії та вугілля газових марок із Російської Федерації та Білорусі.

Станом на 1 липня загальна заборгованість державних вуглевидобувних підприємств із заробітної плати за 2015-2020 роки становила 271 млн грн (в тому числі за 2020 рік – 124 млн грн). У Міненерго пояснили, що цю заборгованість можливо погасити лише коштами, отриманими від реалізації вугільної продукції.

Читайте також:
Зеленський переговорив із шахтарями, які мітингують під ОП, але порушив самоізоляцію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна