ЄС розкритикував Білорусь через відмову реєструвати суперника Лукашенка

 

Європейський союз засудив рішення Центральної виборчої комісії Білорусі відмовити у реєстрації кандидатом в президенти опозиціонерові Віктору Бабарико.

Про це йдеться у заяві головного дипломата ЄС Жозепа Борреля, яку розповсюдила Європейська служба зовнішніх дій у вівторок, 14 липня, інформує “Європейська правда”.

“Довільне виключення кандидатів обмежує можливість білоруського народу висловити свою волю і вже підриває загальну цілісність та демократичний характер виборів. Відмовляючи у реєстрації Віктору Бабарико та Валерію Цепкалу, білоруська влада не змогла забезпечити змістовні та конкурентні політичні змагання”, – йдеться у заяві.

ЄС очікує, що Білорусь поважатиме права білоруських громадян на свободу вираження поглядів і мирних зібрань протягом часу перед виборами.

“ЄС залишається прихильним до посилення взаємодії з білоруським народом та громадянським суспільством. Ми підтримуємо незалежність та суверенітет Білорусі, але права людини та демократія залишатимуться на передньому плані міркувань ЄС при формуванні її політики щодо країни”, – зазначили в Брюсселі.

Нагадаємо, раніше ЦВК Білорусі не допустила на вибори головного конкурента Олександра Лукашенка – Віктора Бабарика.

18 червня правоохоронці Білорусі назвали Бабарика, який оголосив про намір балотуватися у президенти, ватажком злочинної групи. Зранку цього ж дня його разом із сином Едуардом затримали.

Після початку президентської кампанії Бабарико був поміщений в СІЗО. Йому пред’явили звинувачення у відмиванні грошей, ухилянні від сплати податків і даванні хабара.

Бабарико до травня 2020 року очолював “Белгазпромбанк”, білоруську дочку “Газпромбанку”, який належить російському “Газпрому”.

Свою посаду він залишив після оголошення про намір узяти участь у президентських виборах. Наразі Бабарико та його син перебувають під арештом. Європейський союз виступив із закликом негайно їх звільнити.

Читайте також:
Вибори в Білорусі: відбуваються масові затримання опозиційних активістів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна