Хасидам-паломникам радять не їхати на святкування Рош га-Шана в Умань через пандемію

 

Учасники міжвідомчої наради в Міністерстві закордонних справ України дійшли спільної думки, що прибуття десятків тисяч паломників-хасидів до Умані Черкаської області для святкування іудейського нового року в традиційному форматі цьогоріч є неможливим.

Про це йдеться в документі МЗС від 10 липня за підписом заступника міністра закордонних справ України Василя Боднара, копію якого оприлюднив у фейсбуці мер Умані Олександр Цебрій.

Зазначається, що таке рішення ухвалено через епідемічну ситуацію в Ізраїлі, який перебуває в “червоній” зоні за показниками захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19, заборону проведення масових заходів в Україні, необхідність створення великої кількості місць для обсервації, складність контролю правоохоронцями дотримання паломниками режиму самоізоляції.

Водночас у документі зазначено, що під час зустрічей і переговорів головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка з директором департаменту міжнародної співпраці Міністерства охорони здоров’я Ізраїлю Ашером Шальмоном ізраїльська сторона повідомила, що з розумінням сприйме скасування міжнародного паломництва до Умані цього року, проте попросила завчасно повідомити про офіційну позицію української сторони.

Українська влада роглядає альтернативні варіанти святкування, наприклад, участь у заходах обмеженої кількості представників іудейської громади, онлайн-трансляція богослужінь тощо.

На початку липня 2020 року міський голова Умані заявив, що не підтримує приїзду паломників на святкування поточного року через очікуване у цей час зростання захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19 та ризики для здоров’я жителів міста.

Мер зазначив, що нині ситуація з поширенням COVID-19 в Умані керована, “але приїзд великої кількості іноземців із різних країн може призвести до спалаху коронавірусу в нашому місті”.

У 2019 році для зустрічі 5780 іудейського Нового року, який святкували із вечора 29 вересня до вечора 1 жовтня, до Умані прибули понад 30 тисяч паломників.

Могила цадика Нахмана в Умані – одна з найшанованіших святинь і місце паломництва для представників брацлавської течії хасидизму.

Усі євреї, які представляють цю течію хасидизму, вважають своїм обов’язком побувати хоча б раз у своєму житті на могилі цадика Нахмана.

Юдеї, що провели Рош га-Шана в Умані, вірять, що новий рік обов’язково буде для них щасливим.

Читайте також:
Під час карантину в Умані нужденним українцям допомагають єврейські благодійники. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна