У Гаазі допитають президента Косова у справі про військові злочини

 

У понеділок, 13 липня, у Гаазі міжнародні прокурори допитають президента Косова Хашима Тачі у справі про військові злочини 1998-1999 років.

Тоді він був головнокомандувачем Армії визволення Косова, яка вела війну за незалежність від Сербії, передає Reuters.

24 червня Спеціалізована прокуратура для розгляду злочинів висунула звинувачення проти чинного президента за підозрою у військових злочинах, скоєних під час війни в Косові у 90-х роках.

Таким чином, він може мати стосунок до сотні убивств, насильства та тортур.

Сам Хашима Тачі відкидає усі звинувачення, однак на своїй сторінці у соцмережі написав, що поїде до Гааги на запрошення суду для співбесіди.

“Хоча мої співвітчизники, як і я, постануть перед міжнародною справедливістю з гідністю і доброчесністю, я закликаю вас стати об’єднаними у вирішенні викликів, з якими стикається наша країна”, – сказав Тачі.

На стадії досудового розгляду юристи в Гаазі мають вирішити, чи слід продовжувати провадження.

Як інформувала “Новинарня“, нещодавно президентові Косова Хашиму Тачі та колишньому спікеру парламенту Косова Кадрі Веселі висунули звинувачення у злочинах проти людства та воєнних злочинах, включаючи вбивства, викрадення людей, переслідування та катування.

Читайте також:
У Косові загинув американський військовий із місії НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна