Міжнародний військовий огляд за тиждень 6-12 липня

 

підготував: Максим Мірошниченко

Лівія: Хафтар називає умови відкриття нафтового крана

Маршал Халіфа Хафтар, що контролює схід Лівії та район “нафтового півмісяця”, висунув умови, за яких готовий розблокувати експорт лівійської нафти. Представники Хафтара заявили, що доходи від експорту “чорного золота” мають акумулюватися на рахунках “іноземної держави”, після чого “справедливо розподілятися”, інформує агенція “Анадолу”.

Яка це має бути іноземна держава, не повідомляється. Але нагадаємо, що у лівійській громадянській війні між хафтарівцями та силами Уряду національної єдності на стороні маршала виступають Єгипет, Об’єднані Арабські Емірати, Росія та (непрямо) Франція. Офіційний Триполі активно підтримує Туреччина.

Із січня цього року експорт лівійської нафти скоротився з 1,2 млн до 100 тисяч барелів на добу.

Зафіксовані російські літаки в Лівії

Сама війна в Лівії далека від завершення. Як передає Український мілітарний портал, міністр закордонних справ Туреччини підкреслив, що лівійський уряд погодиться на режим припинення вогню, коли війська Хафтара покинуть одну з лівійських баз та стратегічно важливе місто Сирт, яке прикриває “нафтовий півмісяць”.

Крім цього, спостерігачі продовжують фіксувати накопичення сил хафтарівцями. Так, у Лівії помічені новоприбулі російські літаки, техніка та найманці з інших африканських країн.

Іран посилює небо над Сирією

Підписання ірано-сирійської угоди. Фото: irna.ir

Минулого тижня Тегеран підписав “всеохопну” військову угоду з офіційним Дамаском, яка включає посилення протиповітряної оборони Сирії та поглиблення координації між іранськими та сирійськими збройними силами.

Defense World повідомляє, що метою співпраці є вигнання із Сирії військ держав, що перебувають там незаконно.

Нагадаємо, що без запрошення режиму Асада в хід військових дій у цій країні втручаються США, Ізраїль (прямо завдає удари по асадитах та іранцях) та Туреччина.

Тайвань може посилити оборону ЗРК “Петріот”

Графіка: https://asia.nikkei.com

За повідомленням Defense World, Державний департамент США схвалив імовірний продаж Тайваню (офіційна назва – Республіка Китай) американських зенітних ракетних комплексів “Петріот”.

Останнім часом на острові Тайвань, де вже понад 70 років існує маленька китайська демократична держава (що доти мала суверенітет над усім Китаєм), побоюються, що комуністична КНР спробує силовий варіант “об’єднання” всіх китайських земель.

Після фактичної ліквідації внутрішнього суверенітету Гонконгу, який за міжнародною угодою мав зберігатися до 2048 року, стурбувалися експансією Китаю і Сполучені Штати.

Наразі напруга між США та КНР зростає не лише навколо Тайваню, а й у Південно-Китайському морі, де КНР володіє рядом спірних островів та заявляє про права на контроль усієї акваторії моря.

Артилерійські бої між Вірменією та Азербайджаном

Графіка: Радіо Свобода

12 липня внаслідок артилерійських боїв між Вірменією та Азербайджаном загинули щонайменше 2 військовослужбовці Азербайджану та 5 отримали поранення. Вірменська сторона зазначає, що з її сторони втрат немає.

Баку та Єреван по-різному трактують події недільного дня. За інформацією з Єревана, як передає “Кавказький вузол”, вірменські солдати спочатку зупинили ймовірне порушення кордону з боку азербайджанців, отримали артилерійський удар та завдали удару відповідь.

Азербайджанське МЗС натомість сповістило про агресивний акт з боку Вірменії.

Що цікаво, інцидент трапився у Товузському районі Азербаджану, а це прямий вірмено-азербайджанський кордон, а не район так званої Нагірно-Карабахської республіки, навколо якої війна між Єреваном та Баку триває з кінця 80-х років.

Як вважають в Азербайджані, вперше з 2016 року існує серйозна небезпека чергової ескалації у Закавказзі.

Росіяни відстежили 30 літаків-розвідників біля своїх кордонів

Перехоплення американського літака російським винищувачем

Як передає Defence Blog, за повідомленням офіційних ресурсів російської армії, в Москві протягом минулого тижня нарахували 30 літаків-розвідників поблизу своїх кордонів. Літаки були зафіксовані та відстежені радіолокаційними системами. У восьми випадках росіяни піднімали у повітря свої винищувачі задля перехоплення літаків. Детально повідомляється про два випадки, коли дії літальних апаратів фіксувалися над Японським морем та поблизу анексованого Криму.

Читайте також:
На кордоні між Азербайджаном та Вірменією спалахнули бої, є жертви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна