Міністр оборони Туреччини зустрівся з Тараном та Зеленським: про що говорили

 

Міністр національної оборони Турецької Республіки Хулусі Акар відвідав з робочим візитом Україну.

Турецький урядовець зустрівся в п’ятницю, 10 липня, з президентом Володимиром Зеленським та міністром оборони України Андрієм Тараном.

Очільник українського оборонного відомства підкреслив вдячність Туреччині за те, що вона непохитно і послідовно підтримує усі заходи, спрямовані на відновлення суверенітету та територіальної цілісності України.

“Ми вдячні за цю підтримку, яка є всеохоплюючою у політичній, економічній, оборонній та дипломатичній сферах”, – цитує Тарана його пресслужба.

Він повідомив, що під час переговорів сторони акцентували на оцінці безпекової ситуації у чорноморсько-азовському регіоні, обговорили й стан та перспективи імплементації завдань оборонної реформи.

“В цьому контексті хочу підкреслити, що найближчим часом ми плануємо розпочати практичну реалізацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки про військово-фінансове співробітництво. Ця угода має реальний фінансовий вимір та буде сприяти проведенню запланованих перетворень”, – повідомив Андрій Таран.

Були також розлянуті пріоритети двостороннього оборонного співробітництва, де ключове місце посідає військово-технічне співробітництво та взаємодія підприємств ОПК.

Під час розмови з президентом Зеленським представник уряду Туреччини підтвердив готовність країни до реалізації домовленостей щодо будівництва 500 помешкань для кримських татар, які були вимушені переїхати з окупованого Криму.

Турецький високопосадовець позитивно оцінив динаміку розвитку українсько-турецької співпраці у військовій сфері.

“Було відзначено готовність сторін до тісної взаємодії в контексті залучення у червні 2020 року України до програми НАТО “Партнерство розширених можливостей”. Сторони погодилися опрацювати можливість започаткування двостороннього консультаційного механізму з питань безпеки в регіоні Чорного та Азовського морів”, – йдеться в пресрелізі від ОПУ.

Зазначається, що Зеленський подякував за фінансову допомогу турецької сторони на закупівлю товарів для Збройних сил України, а також за допомогу з оздоровлення в Туреччині дітей і членів родин українських військових, які загинули, захищаючи Батьківщину.

Сторони погодились опрацювати можливість укладення міжурядової угоди про співпрацю у сфері оборони.

Читайте також:
Візит Кулеби в Анкару: Туреччина і далі боротиметься за український Крим. Та надає українцям короткострокові туристичні дозволи на проживання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна