СБУ затримала групу сепаратистів, які агітували за створення “Запорізької народної республіки”

 

Служба безпеки припинила діяльність групи сепаратистів, які пропагували на Запоріжжі ідеї “руської весни” та агітували за “Запорізьку народну республіку”.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

“Зловмисники належали до одного з проросійських радикальних рухів, послідовники якого виступають за відділення південно-східних регіонів від України для створення на їх території терористичних організацій за зразком «Л/ДНР»”, – зазначається в повідомленні.

За даними досудового слідства, після невдалої спроби захоплення влади в Запоріжжі навесні 2014 року учасники групи виїхали до тимчасово окупованого проросійськими силами Луганська.

“Спочатку вони допомагали бойовикам облаштовувати незаконні блок-пости та барикади навколо захоплених адміністративних будівель, а пізніше розпочали співпрацю з представниками так званого «силового блоку Л/ДНР»”.

Як зазначають у Службі безпеки, за задумом кураторів учасники групи мали повернутися в Запоріжжя і чекати подальших вказівок.

“Терористи планували використовувати групу для здійснення підривної діяльності та нагнітання суспільних настроїв на мирній території України. На виконання ворожого завдання напередодні державних свят зловмисники розповсюджували в місті деструктивні матеріали із закликами до повалення конституційного ладу, насильницької федералізації та створення фейкової «Запорізької народної республіки»“, – інформує СБУ.

Під час обшуків за місцями проживання зловмисників правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, медалі та нагрудні знаки так званих “Л/ДНР” і держави-агресора, амуніцію, сепаратистську та комуністичну символіку.

Розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 1 ст. 436-1 (поширення комуністичної символіки та пропаганда комуністичного режиму) Кримінального кодексу.

Читайте також:
СБУ викрила масштабний механізм фінансування “ЛНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна