СБУ викрила масштабний механізм фінансування “ЛНР”

 

Правоохоронці блокували масштабний механізм фінансування незаконної організації “ЛНР”, що діяв через банківські та небанківські електронні платіжні системи.

Про це у п’ятницю, 6 березня, передає “Новинарня” з посиланням на пресцентр СБУ.

Група мешканців окупованих територій створили псевдофінансову установу “Перший комерційний центр”, яка забезпечувала проведення в “ЛНР” операцій з поповнення та зняття грошей з банківських платіжних карток України й Росії, а також валютно-обмінних операцій.

До роботи відділень залучили майже 300 осіб, а для забезпечення їх роботи використовують понад сотню гаманців платіжних систем Росії та більш ніж тисячу карток українських банків.

З прибутків зловмисники сплачували “податки” до так званих державних органів “ЛНР”. Потім дані кошти йшли на фінансування “МДБ ДНР” та утримання підрозділів бойовиків. Наразі правоохоронці заблокували карткові рахунки, на яких перебувають понад 20 мільйонів гривень.

Незаконні діяльності сприяла керівниця київського відділення одного з комерційних банків.

У період з 2018 року вона незаконно проводила для клієнтів “Першого комерційного центру”, у тому числі бойовиків, грошові перекази через міжнародні платіжні системи.

“Наразі керівнику одного з відділень “Першого комерційного центру”, який перебуває на підконтрольній українській владі території, повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 110-2 КК України”, – додали в СБУ.

Як інформувала “Новинарня“, нещодавно окупаційна влада ОРЛО розрахувалася з Україною за воду мішками копійок.

Читайте також:
Контррозвідка звітує, що затримала в Києві агента “ЛНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна