Україна і НАТО домовилися про посилення присутності в Чорноморському регіоні

 

Міністр оборони Андрій Таран у четвер, 9 липня, провів телефонну розмову з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Розмова відбулася у 23-ту річницю підписання Хартії про особливе партнерство між НАТО та Україною, повідомляє департамент стратегічних комунікацій МОУ.

Очільник Міноборони наголосив на незворотності реалізації стратегічного курсу Української держави на набуття повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору.

Міністр подякував за непохитну позицію НАТО щодо незаконної анексії Криму та збройної агресії Росії на сході України, а також нещодавнє рішення Північноатлантичної ради про визнання України партнером з розширеними можливостями (Enhanced Opportunity Partner – EOP).

Таран наголосив, що новий статус України розширить можливість для діалогу та взаємовигідної співпраці з союзниками. А це, серед іншого, обмін інформацією, нові посади для військовослужбовців ЗСУ в штабах військової командної структури НАТО й ширший доступ до програм взаємосумісності та навчань, у тому числі за тематикою Статті 5 Північноатлантичного договору, які відкриті лише для його держав-членів і учасників цієї Програми.

Очільник оборонного відомства також зауважив, що для ефективного використання стратегічного діалогу із союзниками необхідно поновити регулярні засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів.

Міністр також запевнив, що Україна як надійний партнер НАТО й надалі надаватиме сили та ресурси до операцій із врегулювання криз під проводом Альянсу та Сил реагування НАТО.

Також співрозмовники обмінялися думками щодо безпекової ситуації на сході України та в акваторії Чорноморського моря. Вони погодилися, що ситуація з безпекою у Чорному морі продовжує погіршуватися у зв’язку з тим, що Росія нарощує свою військову присутність та змінює баланс сил.

Таран та Столтенберг погодилися посилити присутність сил і засобів на суходолі, в морі та в повітряному просторі Чорноморського регіону шляхом збільшення патрулювання у повітрі та присутності кораблів військово-морських сил країн-членів Альянсу.

Міністр оборони України висловив зацікавленість у налагоджені спільного обміну інформацією про обстановку в цьому регіоні та запросив держави-члени НАТО приєднатися до національних стратегічних навчань, що заплановані до проведення на півдні України восени цього року.

Насамкінець Таран запросив Генерального секретаря НАТО з офіційним візитом до України.

Довідка:
Хартія про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору підписана президентом України Леонідом Кучмою, Генеральним секретарем НАТО Хав’єром Соланою та лідерами 16 країн-членів НАТО 9 липня 1997 року під час Мадридського саміту НАТО.
Хартія регулює відносини України з Північноатлантичним альянсом та визначає політичні зобов’язання сторін на найвищому рівні й необхідність розвивати відносини особливого та ефективного партнерства з метою сприяння більшій стабільності і просуванню спільних демократичних цінностей у Центрально-Східній Європі.

Читайте також:
Україна забезпечує стратегічні авіаперевезення для країн НАТО в час епідемії, – Столтенберг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.