Мінські угоди не відображають реалій, Заходу варто підтримати їх перегляд, – Резніков

 

Віцепрем’єр-міністр – перший заступник голови української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Резніков вважає, що Мінські угоди не відображають нинішніх реалій і потреб щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, а Заходу варто підтримати їх перегляд, що дозволить реально змінити ситуацію.

Про це він написав у блозі для Atlantic Council, який цитує “Інтерфакс-Україна

“З низки причин умови Мінських угод більше не відображають реалій на сході України. Це найбільш очевидно у зв’язку з лінією зіткнення, яку було ретельно зафіксовано в офіційних Мінських угодах. Лінія фронту, визначена на початку 2015 року, відтоді застаріла внаслідок подальшої російської окупації ще 1800 квадратних миль української землі. Зрозуміло, що такі аномалії позбавляють увесь Мінський процес його логіки”, – наголошує Резніков.

Профільний віцепрем’єр зазначив, що впродовж року Україна доклала значних зусиль для відновлення практичної складової Мінського процесу – з відведення військ від лінії зіткнення сторін до переформатування своєї делегації в ТКГ.

“Незважаючи на ці заходи, очікуваного прориву так і не відбулося. Натомість наші російські колеги продовжують порушувати угоду про припинення вогню, що є найфундаментальнішим моментом усього Мінського процесу”, – підкреслив Резніков.

Водночас він зауважив, що Україна все одно виступає за продовження зусиль у рамках Мінського процесу.

“Це правильний підхід, принаймні доти, доки залишаються сподівання забезпечити звільнення українців, які нині перебувають у російських в’язницях. Ми розуміємо: щоб досягти якогось прогресу, контакт потрібен. Проте необхідність переглянути структуру”, – зазначив віцепрем’єр-міністр.

На думку Резнікова, нині західний світ видається невпевненим у тому, як краще стримати “ревізіоністську Росію, що відроджується”.

“Будучи нацією, яка перебуває на передовій у нинішній конфронтації, Україна є найбільш очевидним напрямком для стратегій стримування. У практичному плані це означає перегляд Мінського процесу й адаптацію рамок нинішнього діалогу з урахуванням геополітичних реалій.

Зараз не час догматично чіплятися за наявні домовленості. Навпаки, творчі підходи потрібні для глобальної безпеки та запобігання подальшій європейській дестабілізації”, – переконаний перший заступник голови української делегації в ТКГ.

Резніков наголошує, що, крім підтримки прагматичного підходу до виконання Мінських угод, західні лідери мають також переглянути роль і функції міжнародних інститутів безпеки, що беруть участь у мирному процесі в Україні.

“Наприклад, ОБСЄ ніколи не розміщувала миротворців у великих масштабах для нейтралізації конфлікту. Тепер, можливо, настав час для такого кроку. Ми цілком усвідомлюємо серйозність проблеми, але успішний результат буде суттєвим для всього континенту. Це потребуватиме реального лідерства й може стати особливим завданням для Швеції, яка головуватиме в ОБСЄ у 2021 році”, – зазначив Резніков.

Він також вважає, що якщо звичайні коаліції не працюють, то Україні варто подумати про створення нових коаліцій і залучення нових союзників.

“Пошук нових моделей на різних міжнародних платформах має супроводжуватися розширенням двосторонньої співпраці між Україною і всіма країнами, які вкладають кошти у відновлення миру в Європі та його збереження для всього світу.

Україна нещодавно перейшла на наступний етап у відносинах з НАТО. Ми готові підтвердити новий статус України як партнера з розширеними можливостями в колективній і двосторонній моделях безпеки. Наприклад, це може означати визнання України головним союзником, що не входить до НАТО“, – пропонує віцепрем’єр.

Читайте також:
“Хамство і дитсадок”: Денис Казанський розповів, як переговори в ТКГ виглядають зсередини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна