Княжицький в суді спростував, що “мовний” закон ухвалили з порушеннями

 

Колишній голова Комітету з питань духовності і культури і чинний народний депутат від “Європейської солідарності” Микола Княжицький спростовує, що закон про мову ухвалювався парламентом VIII скликання з порушенням процедури.

Про це він наголосив під час виступу у четвер, 9 липня, в Конституційному Суді, який розглядає подання щодо конституційності закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, передає “Укрінформ”.

На прохання судді-доповідача у справі Сергія Головатого пояснити, чи дійсно правки до законопроєкту ухвалювалися під час наради, а не на засіданні комітету, як передбачено регламентом, Княжицький зазначив, що 24 квітня 2019 року відбулося декілька нарад, але на них не виносилися жодні процедурні рішення.

“Наради не мають повноваження приймати рішення. Але під час засідання комітету я, як голова, міг посилатися на думку, висловлену під час нарад”, – сказав він.

Микола Княжицький додав, що наступного дня, 25 квітня 2019 року, відбулося ще одне засідання комітету у кулуарах парламенту.

“Це відбулося під час засідання Верховної Ради, що не суперечить регламенту. Це відбулося до голосування за законопроєкт про мову, а сам закон голосувався з урахуванням рішення комітету, про що головуючий прямо оголосив”, – запевнив він.

Нагадаємо, 7 липня Велика палата Конституційного Суду розпочала розгляд справи про конституційність Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Парламент ухвалив цей закон 25 квітня 2019 року, а 16 липня він набув чинності.

21 червня 2019 року до КСУ надійшло подання 51 народного депутата з проханням перевірити на конституційність Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Читайте також:
Уряд призначив мовним омбудсменом Тараса Креміня

Позиції Зеленського щодо закону про мову в КС можна лише поаплодувати, на відміну від ВР, – активіст

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна