Позиції Зеленського щодо закону про мову в КС можна лише поаплодувати, на відміну від ВР, – активіст

 

Тарас Шамайда
громадський діяч, співкоординатор “Руху добровольців “Простір свободи”, співавтор та лобіст закону про державну мову, організатор моніторингу щодо становища української мови

(FB)

Розгляд у Конституційному Суді подання про неконституційність закону про державну мову – надзвичайно цікавий.

Із трансляції засідання добре видно, наскільки автори подання – Новинський, Долженков, Добкін, Рабінович та решта соратників Януковича – діють в унісон з російською пропагандою, і як професійно судді своїми запитаннями виводять їх на чисту воду.

Але найбільш несподіваними за змістом були два виступи.

Перший – виступ представниці Верховної Ради Ольги Совгирі (народна депутатка від “Слуги народу” – “Н”). Настільки ганебного виступу представника парламенту в Конституційному Суді я вже давно не пригадую. Мимоволі виникає паралель із Медведчуком, адвокатом Стуса, який, по суті, підтримував обвинувачення. Ольга Совгиря, замість того, щоб пояснювати логіку законодавців і захищати закон, по суті, підігрувала авторам подання.

Доходило до анекдотичних моментів. Наприклад, коли пані Совгиря намагалася коментувати рішення КС від 16.07.2019 року у справі про конституційність мовних норм закону про освіту (рішення важливе, адже його оскаржували практично ті самі люди і з тих же підстав, що й закон про мову). Так от, представниця парламенту розповідала, що, хоча КС і визнав закон про освіту конституційним, зате Венеційська комісія, мовляв, має зауваження. Хоча рішення КС є остаточним і обов’язковим, на відміну від експертних висновків дорадчого органу – Венеційської комісії, до того ж, довільно насмиканих!

Словом, розгорнута версія скандальних заяв Разумкова, який відверто лобіює ревізію законодавства про захист державної мови.

Повною протилежністю і приємною несподіванкою став виступ представника президента в КС Федора Веніславського. Який чітко зауважив, що захист мов меншин узагалі не є предметом чи метою закону про державну мову, а порушення Регламенту ВР, якщо й мали місце під час ухвалення цього закону, то аж ніяк не є порушеннями конституційної процедури.

Веніславський повідомив про лист президента Зеленського до Конституційного Суду, в якому глава держави вважає закон про мову таким, що відповідає Конституції.

За таку позицію і Володимиру Зеленському, і його представнику в КС можна лише аплодувати.

Читайте також:
КСУ почав розгляд справи про конституційність закону про мову

Рада має ухвалити окремий закон про російську та інші мови нацменшин, – представник Зеленського в КС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна