Соціологія на тлі карантину: для двох третин економічне становище погіршилося, підстава лихих очікувань – некомпетентність влади. ІНФОГРАФІКА

 

За результатами опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» 24-28 червня 2020 року, дві третини опитаних (64%) відзначили погіршення економічного становища України за останні пів року – фактично, за час протиепідемічних обмежень.

Майже чверть громадян (24%) вважають, що воно не змінилося, 9% – що покращилося, ідеться в пресрелізі на сайті соціологічної групи.

Про погіршення економічного становища власної сім’ї сказала половина опитаних (50%). Майже 40% говорили про відсутність змін, 9% – побачили поліпшення.

У найближчі пів року близько 40% громадян очікують погіршення економічного становища країни, 31% – відсутності змін, 17% – покращення.

63% оцінюють напрямок руху країни як неправильний, 22% – як правильний, ще 15% не змогли відповісти.

“За останній місяць спостерігається падіння позитивних оцінок стану справ у країні з 32 до 22%”, – зазначають соціологи.

53% громадян вважають, що економічна криза восени цього року може відбутися через некомпетентність влади. 32% вважають, що причиною може стати коронавірус. Лише 6% вважають, що до кризи може призвести війна на Донбасі.

Серед емоцій, які найкраще відображають стан, найбільшими виявилися розчарування (41%) і надія (30%).
Далі йдуть сум (15%), страх, злість, розгубленість, зацікавлення (по 11%), радість і байдужість (по 9%), здивування (7%).

Діяльністю президента Володимира Зеленського задоволені 36%, не задоволені – 52%.

Роботою голови Верховної Ради Дмитра Разумкова задоволені 21%, не задоволені – 51%, не змогли оцінити його роботу 28%.

Роботою парламенту й уряду задоволені значно менше. Лише 9% позитивно оцінили діяльність Верховної Ради, 76% – негативно. Лише 8% задоволені роботою Кабміну, 71% – не задоволені, кожен п’ятий не відповів на це питання.

9% висловили задоволеність діяльністю очільника Кабміну Дениса Шмигаля. 56% – невдоволені, 36% – не змогли оцінити.

Парламентський рейтинг очолює партія «Слуга народу», яку готові підтримати 29,3% серед тих, хто буде голосувати та визначився із вибором.
За партію «Опозиційна платформа – За життя» готові голосувати 15,3% із визначених. «Європейська солідарність» має 13,6% підтримки, «Батьківщина» – 10,7%. «Сила і честь» та Партія Шарія – по 3,7%, Радикальна партія Ляшка – 3,5%, «Голос» – 3%, «Свобода» – 2,5%, «Українська стратегія Гройсмана» – 2,2%.
Близько 20% не визначилися з партійними вподобаннями.

Якби найближчим часом відбулися вибори президента, то 34,6% тих, хто визначився і має намір прийти на вибори, проголосували б за Володимира Зеленського. 11,4% підтримали б Петра Порошенка, 11,2% – Юрія Бойка, 7,2% – Юлію Тимошенко, 6,7% – Ігоря Смешка. Підтримка інших кандидатів нижче 4%.
Ще близько 15% – не визначилися.

Терміни проведення соцопитування: 24-28 червня 2020 року. Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,2%.

Читайте також:
Курс неправильний, Зеленському не довіряють,
але він та “Слуга народу” мають найбільші рейтинги, – соціологія

Рейтинг Зеленського на тлі коронавірусної кризи майже не змінився, – КМІС (травневі дані)


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.