У Мелітополі “козаки” заявили, що патрулюватимуть вулиці: поліція заперечує

 

У Мелітополі Запорізької області місцеві “козаки” заявили, що готуються патрулювати у районі, проте поліція заперечує, що вони мають на це дозвіл.

Так, 29 червня у Мелітополі урочисто відкрили “канцелярію Мелітопольського куреня Запорізького війська низового” за сприяння місцевих підприємців.

За словами організаторів, канцелярія стане місцем проведення загальних зборів для козаків, координації їх дії в напрямку патріотичного виховання молоді в національному дусі і козацьких традицій.

“Ми готуємо формування, яке в якості народної поліції, буде здійснити охорону громадського порядку. Такі функції ми виконували і раніше: виїжджали в Крим, Почаїв, Київ, в Мелітополі охороняли громадський порядок на багатьох заходах. Сьогодні ведемо переговори з головою Новенскої сільради, Бердянської прикордонної застави. Козаки також, як і поліція, мають право проводити затримання і складати адмінпротоколи”, – цитує отамана Мелітопольського куреня Ігоря Лисенка видання “РІА-Мелітополь”.

За його словами, в місті вони зможуть охороняти громадський порядок спільно з співробітниками поліції, а в селах – самостійно. Непокора козакам буцімто прирівнюється до непокори поліцейському.

У той же час поліція Запорізької області повідомляє, що інформація про охорону громадського порядку козачим формуванням не відповідає дійсності. Для участі в цьому громадське формування має пройти спеціальну реєстрацію як юридична особа.

При цьому рішення про реєстрацію формування з функцією охорони громадського порядку подається при погодженні з органами поліції або Прикордонної служби статуту та списку учасників.

“Поки жодних статутних матеріалів від Мелітопольського куреня Козацького Війська Запорозького Низового для погодження до керівництва ГУНП в Запорізькі області не надходило. Також варто відзначити, що згідно з чинним законодавством свою діяльність громадські формування з охорони громадського порядку і державного кордону проводять виключно під контролем органів Національної поліції”, – йдеться в повідомленні.

Згідно з даними з відкритих джерел, Мелітопольський курінь діє з 1993 року.

За інформацією “Радіо Свобода”, присутній на відкритті Мелітопольського куреня Олександр Панченко очолює Козацьке Військо Запорізьке Низове, яке з початку 2000-х співпрацювало з УПЦ МП.

Також Панченко фігурує у телефонних переговорах радника президента Росії Володимира Путіна Сергія Глазьєва з депутатом Держдуми Костянтином Затуліним від березня 2014 року, як людина, за допомогою якої росіяни сподівалися взяти регіон під свій контроль.

Ці записи були оприлюднені у 2018 році під час судового засідання щодо державної зради експрезидента України Віктора Януковича.

Читайте також:
У “Борисполі” затримали “казака”, який воював за “ДНР”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.