Голова Кіровоградської ОДА Андрій Балонь затриманий на хабарі в 1,8 млн грн

 

Голова Кіровоградської обласної держадміністрації Андрій Балонь викритий на хабарі в розмірі 1,8 млн грн.

Про викриття і затримання “одного з голів ОДА” ввечері в четвер, 25 червня, повідомила пресслужба Національного антикорупційного бюро. Водночас, за даними ЗМІ, йдеться про Кіровоградщину та її голову Балоня.

“25 червня 2020 року детективи НАБУ спільно з ГУ БКОЗ та УСБУ в одній із областей за процесуального керівництва САП викрили голову однієї з обласних держадміністрацій та посадовця цієї ж ОДА «на гарячому».
Як встановило слідство, чиновники у змові запропонували керівникові регіонального осередку одного з органів державної влади в області надати їм неправомірну вигоду в 1,8 млн грн в обмін на невчинення перешкод у його діяльності. За умовами «пропозиції», кошти мали передаватися траншами.
Перший транш у 100 тис. грн посадовці ОДА отримали в червні 2020 року, що зафіксовано в матеріалах слідства. Під час передачі другого – у 250 тис. грн — їх викрито на гарячому”, – ідеться в повідомленні Бюро.

Фото: НАБУ

Голову ОДА та його пособника, посадовця цієї ж ОДА, затримано в порядку ст. 208 КПК України.

Раніше цього дня Кабінет Міністрів погодив відставку Андрія Балоня з посади голови Кіровоградської облдержадміністрації.

“Особою, близькою до голови облдержадміністрації Андрія Балоня”, або посередником у ймовірній передачі хабаря в 250 тисяч гривень може бути начальник патронатної служби Сергій Шевченко.
Про це раніше у своєму Telegram-каналі написав голова ГО “Центральноукраїнський антикорупційний офіс” Андрій Лаврусь.

“Я писав, як у Кіровоградській ОДА прикриваючись ініціативою президента через програму “ЛІФТ” заводили своїх людей на посади голів РДА. Одним з перших був Новомиргородський район. Алла Сергіївна Дворніченко стала головою райдержадміністрації. Це донька Сергія Шевченка – керівника Держпродспоживслужби в Херсонській області. Товариш Балоня) А син його Сергій Сергійович прийшов з Балонем у Кіровоградську облдержадміністрацію. Він мав стати керівником апарату. Але призначили начальником патронатної служби. Виконував різні доручення, в тому числі особисті, голови адміністрації. Мої джерела повідомляють, що саме Шевченка сьогодні взяли правоохоронці. Посередник, 250 тисяч гривень”, – зазначив Лаврусь.

Також Лаврусь оприлюднював відео, яке, за його словами, свідчило про проведення обшуку в будинку, де мешкає Андрій Балонь.

Сайт CBN інформував, що співробітники СБУ та Національного антикорупційного бюро проводили обшуки також в приміщенні Кіровоградської обласної державної адміністрації.

Крім того, слідчі дії щодо ймовірного отримання хабаря тривали біля ресторану “Кавказький двір” у Кропивницькому.

Андрій Балонь, 1982 р.н., був призначений головою Кіровоградської обласної державної адміністрації указом президента Володимира Зеленського 8 листопада 2019 року.

Балонь – юрист за освітою, закінчив Національний університет внутрішніх справ України. Працював на різних посадах в органах МВС на рідній Львівщині – від слідчого до заступника начальника Франківського районного відділу Львівського міського управління МВС України (2011).

Надалі обіймав посади в УМВС у Житомирській,  Полтавській областях. У січні-червні 2014 року — начальник відділу розслідування особливо важливих справ та злочинів, учинених організованими групами і злочинними організаціями, слідчого управління УМВС України на Полтавщині. Із червня 2014 по серпень 2015 року — перший заступник начальника обласного УМВС — начальник слідчого управління.
Із травня 2017 по 2019 рік — заступник голови Херсонської обласної держадміністрації з гуманітарних питань, фінансів та взаємодії з правоохоронними органами.

Після здобуття другої вищої осіти працював доцентом Херсонського державного університету, викладачем в Одеському державному університеті внутрішніх справ.

Керівник Федерації легкої атлетики Херсонської області.

Читайте також:
Керівницю податкової Одещини викрили на даванні хабара

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна