Паводок на Прикарпатті й Буковині: максимальний рівень води пройде в середу, уряд створив оперативний штаб

 

Унаслідок паводку на Прикарпатті й Буковині вже підтоплено близько 200 населених пунктів. Але пік великої води ще не пройдено. За інформацією Українського гідрометцентру, у середу, 24 червня, на річці Прут у районі Чернiвцiв очікується проходження максимального рівня води дощового паводку.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в ранковому повідомленні Державної служби з надзвичайних ситуацій України.

Зазначається, що на спостережному посту Чернівців чекають проходження води висотою 680-730 см над нулем поста, при тому що рiвень води на 18-ту годину 23 червня становив 417 см.

Максимальна витрата води очікується в межах 2320-2690 куб. м/с.

У результаті проходження максимального рівня високого дощового паводку очікується:

  • затоплення сільськогосподарських угiдь Новоселицького, Герцаївського та Кіцманського районів;
  • затоплення сiл Маршинцi, Тарасiвцi, Магала, Костичани, Припруття, Бояни, Зелений Гай, Ванчикiвцi Новоселицького району;
  • спрацювання сигнальних пристроїв, затоплення блокiв сигналiзацiї застави с. Костичани Новоселицького району;
  • затоплення блокiв сигналiзацiї військової частини с. Мамалига Новоселицького району (прикордонна частина біля пункту пропуску на кордоні з Молдовою);
  • затоплення автомобiльної дороги та ринку Добробут;
  • початкове затоплення Калинiвського ринку м. Чернiвцiв.

Напередодні інтенсивні опади вже призвели до масштабних паводків у Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській та Закарпатській областях.

Для протидії паводку на заході України Кабінет Міністрів створив оперативний штаб, очолюваний главою уряду.

Як повідомила вранці 24 червня пресслужба ДСНС, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова ДСНС Микола Чечоткін та командувач Національної гвардії Микола Балан екстрено відбули на Прикарпаття для координації сил у подоланні негоди та здійснення повітряного моніторингу затоплених районів.

Підрозділи МВС здійснюють евакуацію людей, повітряний та наземний моніторинг, берегоукріплення, відкачування та відведення води.

Глава МВС Арсен Аваков зазначив, що з 22 червня його рішенням в регіонах, які потерпають від паводків, введено надзвичайні заходи безпеки. Залучено понад 1500 поліцейських, рятувальників та гвардійців, зокрема для проведення моніторингу – 110 гвардійців гірсько-патрульної роти.

“З регіону вже евакуйовано близько 400 осіб, жертвами негоди стали троє людей. Моїм рішенням до цих областей направлено 150 військових приданих сил Національної гвардії, чотири гвинтокрили Н225 та Мі-8, військовий літак НГУ. Доставлено понад 1200 кг їжі та води. Окрім цього, для повітряного моніторингу будемо залучати малу авіацію – літаки Diamond Державної прикордонної служби України. Сильні опади за прогнозами ДСНС протримаються ще кілька днів”, – Арсен Аваков.

Він додав, що штаб працює в цілодобовому режимі, поліцейські та гвардійці охороняють будинки громадян, аби уникнути мародерства.

* * *

За даними Укргідрометцентру, 24-25 червня внаслідок значних та сильних дощів очікується формування високого дощового паводку з підйомами рівнів води

на рiчках басейну Днiстра (Львiвська, Iвано-Франкiвська обл.):

  • Тиса – на дiлянцi В.Бичкiв – Вилок на 1,0-1,5 м, Тиса – в районi м. Чоп;
  • Прут – на дiлянцi Коломия – держкордон на 1,5-2,5 м;

на річці Днiстер – на дiлянцi Галич-Залiщики на 2,5-3,5 м.

На окремих ділянках річок басейнів Дністра, Прута, Тисі можливий вихiд води на заплаву та досягнення відміток початкового затоплення сільгоспугідь, окремих прирiчкових господарських об’єктiв, автодоріг місцевого значення; початкове затоплення прирічкових ділянок міста Чернiвцi, міста Івано-Франківськ тощо.

“При сильних зливах залишається ймовірність формування значного місцевого і схилового стоку, в гірських районах утворення селевих потоків, що може мати негативні наслідки”, – попереджають у ДСНС.

Читайте також:
На Заході України негода знеструмила 120 населених пунктів, троє людей загинули

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна