Бойовики хочуть використати парад у Луганську для прикриття передислокації техніки

 

Дмитро Снєгирьов
громадський діяч, голова ГІ “Права справа”, переселенець з Луганщини

24 червня 2020 року в окупованому Луганську бойовики планують провести військовий парад з нагоди 75-ї річниці Перемоги у Другій світовій війні.

У параді буде задіяно 104 одиниці військової техніки та 16 одиниць історичної. Зокрема, будуть представлені вантажні автомобілі ЗІС-5, БМ-13 “Катюша” та три одиниці танків Т-34. Крім того, у параді буде задіяно близько двох тисяч осіб.

Варто зазначити, що підготовка до параду і його проведення використовується бойовиками “ЛНР” з метою передислокації як живої сили, так і техніки.

Так, 20 червня в окупованому Луганську було зафіксовано колону важкої бронетехніки “2-го армійського корпусу ЛНР”, а саме – танків Т-64. Колона бронетехніки у кількості 15 одиниць рухалася по вул. Оборонній в напрямку Луганського летовища, де наразі зосереджено важку бронетехніку та ствольну артилерію, заборонену мінськими домовленостями.

Крім того, було зафіксовано рух важкої бронетехніки в напрямку Станиці Луганської, зокрема в райони постійної дислокації на території фабрики “Лутрі” і заводу “Маршал”.

Варто зазначити, що 23 червня українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін заявила, що безпілотник СММ ОБСЄ зафіксував десятки одиниць озброєння, яке розміщене, вже традиційно, за встановленими лініями відведення. Так, на полігоні поблизу селища Мирне та на злітно-посадковій смузі луганського аеродрому дрон ОБСЄ виявив:

– чотирнадцять зенітних ракетних комплексів 9К35 “Стріла-10” та 9К33 “Оса”,
– сім 120-мм мінометів 2Б11 “Сани”,
– шістнадцять 122 мм самохідних гаубиць 2С1 “Гвоздика”,
– шість 100-мм буксируваних протитанкових гармат МТ-12 “Рапіра”,
– сімнадцять 122-мм буксируваних гаубиць Д-30А “Жаба”,
– тридцять один Т-64 та Т-72.

Крім того, 23 червня Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що командування російських окупаційних військ відновлює заходи щодо примусової паспортизації особового складу 1-го (Донецьк) і 2-го (Луганськ) армійських корпусів.

Зазначу, що це не перший випадок, коли проведення параду використовується бойовиками “ЛНР” з метою передислокації як живої сили, так і техніки.

Так, у 2015 році наша “Права справа” повідомляла, що парад Перемоги буде використаний як прикриття для передислокації у напрямку Станиці Луганської. Мовилося про 152-мм самохідних гаубиць “Мста” та систем ТОС-1 “Буратіно”.

2 жовтня 2015 року заступник голови моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг повідомив, що спостерігачі побачили важку вогнеметну систему ТОС-1 “Буратіно” на полігоні в районі села Круглик.

Читайте також:
80 ветеранів, які на параді в Москві будуть поруч з Путіним, відправили на двотижневий карантин

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна