Випробування завершено: КБ “Луч” готове постачати ракетні комплекси “Нептун” у війська. ВІДЕО

 

На полігоін в Одеській області успішно завершилися випробування ракетного комплексу Р-360 “Нептун”. Завершальним етапом стали пуски з бойовою частиною та ураження цілі (на відео).

Генеральний конструктор, гендиректор київського КБ “Луч” Олег Коростельов підтвердив, що вони готові до виробництва й постачання цього комплексу у війська.

Про це повідомила пресслужба державного концерну “Укроборонпром“.

“Як виробник ми готові виробляти дані комплекси серійно та поставляти в Збройні сили. Питання постановки на озброєння – це вже більш юридичне та бюрократичне питання, яке залежить від генерального замовника”, – заявив представник компанії-виробника.

“Так, ми працюємо над наступним кроком – це зміна бази. Тобто не наземна, а повітряна й корабельна база [для запуску ракети з комплексу “Нептун”]”, – сказав Коростельов у коментарі ТРК “Бриз”.

Також він зазначив, що для підготовки екіпажу для запусків “Нептуна” потрібно два-три місяці.

Новий командувач Військово-Морських сил ЗСУ Олексій Неїжпапа каже, що відтепер флот має повноцінний ракетний комплекс берегового базування.

“Ми провели перші в історії незалежної України ракетні пуски [вітчизняного виробництва] з бойовою частиною. Вони пройшли повністю успішно, і ми перевірили бойові можливості наших крилатих ракет.
Можна сказати, що сьогодні ми маємо повноцінний ракетний комплекс берегового базування. І наші плани щодо переходу Військово-Морських сил від концепції ВМС, який чекає на противника біля своїх берегів, до концепції ВМС, які будуть зустрічати противника біля його берегів, продовжує виконуватися”, – заявив контрадмірал Неїжпапа.

Запуск ракети “Нептун”. Фото: Армія.Інформ

Читайте також:
На Одещині випробували ракетний комплекс “Нептун” з бойовою частиною

Як інформувала “Новинарня“, вітчизняний ракетний комплекс РК-360МЦ “Нептун” розроблений ДККБ “Луч” (Київ), що входить до концерну “Укроборонпром”.

Комплекс складається з універсальної самохідної пускової установки, транспортної машини для перевезення ракет, транспортно-заряджаючої машини та командно-штабного модуля.

Протикорабельна ракета Р-360 має масу 870 кг, масу бойової частини – 150 кг, дальність пуску до 280 км, швидкість близько 900 км/год, а висота польоту над гребенем хвиль – від 3 до 10 м. Комплекс забезпечує одночасний пуск до 24 ракет (тобто повний залп 6 пускових установок), з інтервалом пусків у залпі від 3 до 5 сек.

Комплекс може перебувати на відстані до 25 км від берегової лінії, а необхідний час для його розгортання становить до 15 хвилин.

РК-360МЦ “Нептун” має стати основою мобільної системи берегової оборони України.

“Нептун” уже пройшов кілька етапів вогневих випробувань у 2019 році та модернізації за їх підсумками, а тепер проходить державні випробування.

У листопаді 2019 року КБ “Луч” оголосило про завершення розробки літального апарату ракети “Нептун”.

У лютому 2020 року міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив про намір оборонного відомства закуповувати у ДККБ “Луч” ракетні системи “Нептун”.

На початку квітня під час попереднього етапу випробувань на Одещині вв мережі показали відео влучання “Нептуна” по морській цілі.

Читайте також:
Точно в ціль: Генштаб показав випробування української ракети “Вільха-М”. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна