НАБУ повідомило про підозру ексміністру Омеляну

 

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру колишньому міністру інфраструктури Володимиру Омеляну у вчиненні незаконних дій, через які державний бюджет недоотримав 30,5 млн грн.

Про це в п’ятницю, 19 червня, повідомили в пресцентрі відомства, Омелян також підтвердив інформацію на сторінці у фейсбуці.

Дії екстоппосадовця кваліфікували за ч.2 ст.211 Кримінального кодексу: видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах.

“Слідство встановило, що колишній міністр у грудні 2017 року видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас, один із цих зборів — адміністративний — є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр”, – йдеться в повідомленні силовиків.

До того ж, розповідають у бюро, Міністерство фінансів виступало проти зменшення портових зборів, з-поміж іншого, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів в державний бюджет. Про що Мінфін інформував міністра інфраструктури неодноразово.

У підсумку, кажуть в НАБУ, рішення експосадовця призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн.

Згодом Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети.

Омелян у соцмережі написав, що його у п’ятницю запросили в НАБУ на допит у якості свідка і намагаються вручити підозру.

Він наголосив, що знизив на 20% портові збори для збільшення товаро/вантажопотоку і що завдяки цьому зниженню морська галузь продемонструвала у 2018-2019 роках ріст більше, ніж на 20%, і росте досі.

“Це, безумовно, прецедент, і тепер будь-який уряд, який полегшує тиск на бізнес, займається дерегуляцією, скорочує ЄСВ, зменшує інші податки – може бути звинуваченим у шкідництві. Шкода, що НАБУ на очах перетворюється на ДБР-2. До речі, першим було провадження по Раянейр. Там я теж “завдав” збитків?”, – пише Омелян.

Як інформувала “Новинарня“, у квітні 2020 року Вищий антикорупційний суд зобов’язав Національне антикорупційне бюро України зареєструвати кримінальне провадження щодо колишнього міністра інфраструктуриВолодимира Омеляна, його заступника, державного секретаря відомства, а також топ-посадовців нинішнього складу Мінінфраструктури за доведення до банкрутства Бердянського порту.

Читайте також:
Обшук в Омеляна відбувся у справі щодо вбивства журналіста Сергієнка, – ДБР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна