Франція після коронавірусу: Макрон оголосив країну “зеленою зоною” і підбив підсумки

 

Із понеділка, 15 червня, вся територія Франції оголошена “зеленою зоною” з точки зору епідеміологічної обстановки.

Про це оголосив у спеціальному телезверненні 14 червня президент Еммануель Макрон, передає RFI.

У цьому програмному виступі Макрон підбив підсумки перших двох етапів зняття протиепідемічних обмежень у Франції, що суттєво постраждала від COVID-19, та розповів про рішення, пов’язані з початком третьої фази виходу з карантину 15 і 22 червня.

Із 15 червня Парижі та столичному регіоні Іль-де-Франс, які з 2 червня залишалися в “помаранчевій зоні”, знято всі обмеження. Відновлюється нормальна робота підприємств. Повністю відкриваються кафе й ресторани (із 2 червня їм було дозволено приймати клієнтів лише на терасах і літніх майданчиках).

“Із завтрашнього дня (15 червня) починається новий етап”, – оголосив президент, закликавши до швидкого відновлення нормального ритму життя і роботи французької економіки.

Із 22 червня французькі школи повернуться до нормального ритму роботи для всіх учнів. Заняття  будуть обов’язкові для всіх без винятку школярів у звичайному режимі. (Школи у Франції почали відкриватися з 11 травня, проте через суворий санітарний протокол не могли забезпечити прийом усіх учнів, і багато школярів продовжували займатися віддалено.)

Президент також оголосив про зняття з 15 червня обмежень на відвідування родичів у будинках для людей похилого віку – а саме там під час епідемії коронавірусу померла чи не найбільша частина французів.

Макрон також нагадав, що з понеділка знімаються обмеження на пересування всередині Європейського Союзу. А з 1 липня відкриватимуться кордони і з іншими країнами, залежно від епідеміологічної ситуації в кожній із них.

Другий тур муніципальних виборів у Франції пройде 28 червня, підтвердив Еммануель Макрон.

Водночас президент наголосив на необхідності “уникати [багатолюдних] зборів”, які поки будуть обмежені строгими правила (їх уточнить уряд).

Варто зазначити, що напередодні Державна рада Франції зняла заборону на проведення масових акцій, запроваджену через пандемію коронавірусної інфекції. Рішення про це було опубліковане ввечері 13 червня. У ньому, зокрема, зазначено, що обмеження свободи зібрань за нинішньої епідеміологічної ситуації “не є обґрунтованим”, а вихід на акції протесту є “фундаментальним правом”.

“Ризики, пов’язані з санітарною ситуацією, можуть бути приводом для заборони масових акцій тільки в особливих випадках”, – ідеться в тексті.

Водночас президент наголошує, що боротьбу з коронавірусом у Франції не закінчено.

“Це не означає, що вірус зник і що ми можемо повністю втратити пильність. Нам ще доведеться довго жити з ним, дотримуватися правил фізичного дистанціювання (…) і стежити за розвитком епідемії, щоб підготуватися на той випадок, якщо вірус повернеться з новою силою”, – попередив Еммануель Макрон.

Нинішню ситуацію він назвав “першою перемогою в боротьбі з вірусом”.

Виявлені в ході епідемії, санітарної та економічної кризи “слабкі місця” президент пообіцяв “усунути максимально швидко і рішуче”.

Підбиваючи підсумки кризи, Макрон зазначив: “Ми можемо пишатися тим, що ми зробили, і можемо пишатися нашою країною. Звичайно, це випробування виявило наші недоліки і слабкі місця: нашу залежність від інших континентів в постачанні деякими товарами, нашу організаційну неповороткість, соціальну і територіальну нерівність. Я хотів би, щоб ми отримали всі уроки з того, що ми пережили”.

За словами президента, в середині березня, запроваджуючи суворий карантин, французька влада зробила “гуманістичний вибір, поставивши здоров’я громадян вище економіки”.

Макрон подякував усім французам за проявлене ними “вражаюче почуття відповідальності” та знову висловив особливу вдячність медикам, а також тим, хто продовжував працювати в період карантину в життєво важливих для життя країни галузях.

Глава держави нагадав, що з початку епідемії влада Франції мобілізувала для підтримки економіки і громадян “нечувану” суму 500 млрд євро. Викликане цими витратами різке зростання державного боргу не буде компенсуватися підвищенням податків, пообіцяв Макрон.

“Новий етап, який починається із завтрашнього дня, дозволить прискорити відновлення”, підкреслив Макрон.

Пріоритетом останніх двох років свого президентства та найближчого десятиліття він назвав забезпечення “незалежності в ім’я кращого і щасливого життя”.

“Наш перший пріоритет – відновити сильну, екологічну, соціальну, суверенну і солідарну економіку”, – заявив президент.

Визнавши неминучість банкрутств підприємств і скорочення числа робочих місць, Макрон пообіцяв “зробити все, щоб максимально уникнути звільнень”.  Нові робочі місця необхідно створювати, “інвестуючи в нашу технологічну, цифрову, промислову та сільськогосподарську незалежність”.

Згадав Макрон і про “повернення виробництв” до Франції в тих галузях, де “це виправдано”.

Президент нагадав, що тривають консультації щодо реформи галузі охорони здоров’я. Вона передбачає нові інвестиції, підвищення оплати праці медиків та ефективнішу організацію всієї системи.

Також Макрон відзначив необхідність посилення соціального захисту пенсіонерів і масштабні інвестиції в освіту, професійну підготовку та зайнятість молоді.

Відновлення Франції відбуватиметься “разом із Європою”, зазначив президент, нагадавши про франко-німецьку ініціативу випуску солідарних боргових зобов’язань ЄС для фінансування загального розвитку. Ініціатива Франції та Німеччини втілилася в план Єврокомісії щодо “перезапуску” Євросоюзу на суму 750 млрд євро.

Реагуючи на події за кордоном та їх відлуння у Франції, Еммануель Макрон наголосив, що “незалежність Франції в ім’я кращого життя також вимагає нашої єдності навколо Республіки… Ми – нація, в якій кожен, незалежно від його походження і релігії, повинен знайти своє місце… Ми будемо непримиренні в боротьбі з расизмом, антисемітизмом і дискримінацією”.

Але “благородна боротьба” проти расизму і дискримінації “збивається зі шляху і стає неприйнятною”, коли її намагаються використовувати “сепаратисти” в інтересах замкнутих громад, “перетворюючи в комунітаризм і ненависницьке або брехливе переписування історії”, зауважив президент Франції.

“Республіка не зітре зі своєї історії жодного сліду і жодного імені. Республіка не скине жодного пам’ятника” , – заявив президент Макрон на тлі маніфестації, що відбуваються у світі проти расизму, а також суперечок про історію колоніалізму й работоргівлі, яка проявляється у знищенні пам’ятників діячам тієї епохи.

У своїй промові президент згадав про французьких правоохоронців на тлі маніфестацій проти поліцейського насильства і дебатів про расизм у поліції. У відповідь співробітники правоохоронних органів проводять свої акції, виступаючи проти шельмування поліції і звинувачуючи політичну владу у відсутності належної підтримки.

Недільний виступ 14 червня став четвертим, починаючи з березня, спеціальним телевізійним зверненням президента Еммануеля Макрона до французів з приводу епідемії коронавірусу й обмежувальних заходів.
12 березня він оголосив про закриття шкіл по всій країні, 16 березня – про запровадження загального суворого карантину, а 13 квітня повідомив про початок поетапного зняття санітарних обмежень, починаючи з 11 травня.

Введений із 17 березня у Франції загальний карантин та обов’язкова ізоляція тривали до 11 травня.

На першому етапі зняття санітарних обмежень французи отримали можливість виходити з дому без спеціального формуляра із зазначенням обмеженого списку невідкладних причин для переміщень. Тоді ж поетапно почали відновлювати роботу школи. Дозвіл знову приступити до роботи отримали непродовольчі магазини, бібліотеки, невеликі музеї. У громадському транспорті носіння захисних масок стало обов’язковим.

Друга фаза скасування обмежувальних заходів почалася 2 червня, коли було знято заборону на переміщення тільки в радіусі 100 км від місця проживання. Більшість департаментів країни (крім Парижа і столичного регіону) були оголошені “зеленою зоною” зі сприятливою епідеміологічною обстановкою. Там було дозволено відкривати бари, кафе, ресторани, театри й парки розваг, музеї та зоопарки, кемпінги та туристичні бази. По всій країні знову відкрилися парки, сади й пляжі. Однак столиця і паризький регіон Іль-де-Франс залишилися в “помаранчевій зоні”.

Станом на ранок 15 червня, відповідно до бази даних Університету Джонса Гопкінса, з початку пандемії у Франції було діагностовано 194,1 тисячі випадків коронавірусної інфекції, це дев’ятий показник у світі і п’ятий – у Європі (після Росії, Великої Британії, Іспанії й Італії). 29,4 тисячі людей померли, 72,9 тисячі – одужали.
У Франції залишаються 91,7 тисячі активних випадків COVID-19.

За попередню добу в країні було виявлено 407 нових хворих на COVID-19, померли від ускладнень 9 осіб.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна