Коронавірус: інфекціоніст пояснила, чому спека може стати додатковим фактором ризику зараження

 

Підвищення температури навколишнього середовища може збільшити ризик заразитися коронавірусом для тих людей, які важко переносять спеку.

Про це розповіла інфекціоністка, професорка кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. Богомольця Оксана Виговська в інтерв’ю “Громадському радіо”.

Під час спеки, високої температури та опромінення різноманітні віруси більше гинуть. Але, крім впливу температурного режиму, має значення багато інших речей: соціальна дистанція, миття рук, повітряно-крапельний шлях передачі”, – наголосила науковиця.

За її словами, ймовірність підхопити коронавірус під час близького контакту з інфікованою  людиною залежить від кількох чинників. По-перше, носій інфекції може виділяти більшу або меншу кількість вірусу. А по-друге, у випадку “реципієнта” зарази багато залежить від стану організму й роботи місцевого та загального імунітету.

“Не всі добре справляються зі спекою. Для багатьох це стрес для організму. А на тлі стресу відбувається послаблення місцевого імунітету”,

– пояснила інфекціоністка.

На запитання, чи збільшується ризик поширення інфекції під час роботи кондиціонера, Виговська зауважила, що з доказової точки зору загроза поширення коронавірусу через вмикання кондиціонера не доведена. Водночас медик зауважила, що теоретично вона можлива.

“Офіси повинні проводити вологе прибирання, думати про дистанцію, у них повинні бути антисептичні засоби. Якщо є можливість, вилучати робітників і проводити наскрізне провітрювання. І, звісно, температурний скринінг”, – порадила інфекціоністка.

Вона зазначила, що цифри летальності від COVID-19 в Україні залишаються стабільними. “Це говорить про те, що вірус не змінився, перебіг захворювання не змінився”.

Щоб зменшити ризик зараження під час відпочинку, медикиня порадила їхати у відпустку власною родиною, а не великою компанією. І взагалі, “варто мінімізувати соціалізацію”, тобто спілкування з іншими людьми.

Якщо є така можливість, інфекціоністка радить скористатися власним транспортом. А в разі, коли уникнути громадського неможливо, важливо дотримуватися всіх необхідних умов протиепідемічної безпеки.

Що ж до купання в морі, то, як нагадала професорка Виговська, “немає підтвердження того, що вірус зберігається в солоній воді”. Але по можливості порадила запливати якомога далі від інших купальників.

Читайте також:
Сонце, море і… COVID? Чи знищать коронавірус ультрафіолетові промені й солона вода

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна