Закон про корпоратизацію Укроборонпрому: на його місці слід створити 5-6 підприємств, – Абромавичус

 

Реформи в державному концерту “Укроборонпром” неможливі без ухвалення змін до Закону України “Про особливості управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі” та ухвалення нового Закону України “Про корпоратизацію підприємств ОПК”. Концерн разом із профільним комітетом Верховної Ради та Міністерством економіки розробили закон про корпоратизацію “УОП”.

Про це заявив керівник “Укроборонпрому” Айварас Абромавичус в інтерв’ю програмі “Є питання” на каналі “24“.

За його словами, нині в оборонно-промисловому комплексі досі більшість підприємств перебувають у юридичній формі, яка не притаманна приватному сектору та світовій практиці. Це казенні, державні й унітарні підприємства. Така форма власності не дозволяє компаніям розвиватися, правильно розпоряджатися своїм майном, залучати фінансові ресурси через розміщення, наприклад, єврооблігацій на світових ринках, а також робити спільні підприємства зі світовими гігантами. За висновком менеджера, все це потрібно міняти, корпоратизувати.

При цьому керівник ДК “УОП” зауважив, що корпоратизація жодним чином не є синонімом приватизації.

Існує багато фейків, людей залякують, що зразу після корпоратизації відбудеться приватизація, якийсь розпродаж майна. Після приходу нової команди “Укроборонпрому” за 9 місяців жодного квадратного метра, жодного підприємства не було продано і в найближчих планах такого немає. Проте є досить велика кількість зайвого майна, яким мають розпоряджатися самі підприємства – з метою розвитку, вважає Абромавичус.

На переконання Айвараса Абромавичуса, “Укроборонпром” має бути ліквідований, а на його місці повинні бути утворені п’ять-шість підприємств, які матимуть максимально замкнений цикл виробництва та з максимально готовою продукцією для представлення.

“Сама структура керування, яка існує нині, потребує змін. Ми пропонуємо, щоб у майбутньому це був корпоративний центр під, можливо, іншою назвою, ніж «Укроборонпром». Функцій буде набагато менше, ніж тепер”, – зазначив керівник ДК.

“Ми разом з профільним комітетом Ради та Міністерством економіки розробили закон про корпоратизацію “Укроборонпрому”. Вважаю, що потрібно його ухвалити в найближчі терміни”, – сказав Абромавичус.

Він нагадав, що 20 червня 2018 року була ухвалена єдина дієва стратегія щодо розвитку сектору ОПК до 2028 року – “там дуже чітко прописано, в якому напрямку ми рухаємося. Це насамперед стандарт НАТО. А ще там дуже чітко написано, що “Укроборонпром” повинен трансформуватися в галузеві корпорації, тобто має бути кластеризація. Те, що ми зараз і робимо”.

За словами менеджера, окремі компанії концерну “Укроборонпрому” розвиваються тільки через експорт.

“Ми, на жаль, повинні шукати місце під сонцем за кордоном, щоб заробляти, розвиватися тощо. Боремося за те, щоб не платити дивіденди в державний бюджет у час війни. Тому що за 30 років наша компанія технологічно дуже сильно відстала. Всі виробничі приміщення небезпечні для роботи людей. Потрібно будувати нові заводи, цехи, закуповувати нове обладнання. Для цього не вистачає коштів, оскільки не вистачає механізмів, інструментів з боку держави щодо фінансування промислового комплексу”, – зазначив керівник.

“Європейські країни в кооперації планують починати виробництво нового покоління танків у 2038 році. Тобто вони вже там планують, що буде через 15 років, а ми не знаємо, що в нас буде через 9 місяців. Потрібно переходити на довгострокове планування. Ми над цим уже працюємо з Міністерством оборони. Працюємо особливо щодо бронетанкової техніки: БТР-3, БТР-4, броньована машина “Дозор”.

Хочемо повністю показати в документах потреби Збройних сил на триваліший термін. Підписати контракти, щоб завантажити підприємства постійною роботою. Тому що у виробництві ритмічність – це найголовніше. Чому розвалюються підприємства? Чому йдуть люди? Бо в один рік можуть замовити 100 одиниць, а в інший – 2, а потім 50, а ще пізніше – 1. Тому зварювальники, конструктори розходяться. Хтось їде за кордон, хтось іде в успішніші приватні підприємства. Коли замовлення вже приходить, ти їх не збереш. Тому ритмічність у виробництві – на першому місці. Також повинні бути прозорість і довготривале планування”, – сказав Абромавичус.

Читайте також:
“Укроборонпром” готовий відновити виробництво станцій радіотехнічної розвідки “Кольчуга”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна