У Києві презентували фотовиставку “Героїчна оборона Донецького аеропорту (2014-2015)”

 

У середу, 10 червня, в столиці відкрили фотовиставку до річниці боїв за Донецький аеропорт.

Про це інформує пресслужба Українського інституту національної пам’яті.

Виставка “Героїчна оборона Донецького аеропорту (2014-2015)” – спільний проєкт УІНП та “Укрінформу”.

Світлини можна буде побачити до 21 червня 2020 року, за адресою – Київ, вулиця Богдана Хмельницького, 8/16.

На дев’яти банерах представили близько пів сотні фотографій, зроблених “кіборгом” Русланом Боровиком, а також цитати-спогади захисника аеропорту Дмитра Вербича, що увійшли до його нової книжки “Точка неповернення”.

“Для майбутніх поколінь, які вивчатимуть сучасну історію, фотофіксація російсько-української війни надзвичайно важлива. А ці світлини і спогади від “кіборгів” ще більш виразніше розкажуть про оборону ДАПу”, – зазначив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Кожен фотостенд виставки показує перебування “кіборгів” у ДАПі з різних сторін – умови, в яких перебували українські воїни, їхній побут та дозвілля, аеропорт зсередини, позиції, понівечені російськими солдатами будинки місцевих жителів, моменти відчаю і радості, а також обличчя тих, хто боронив свою землю.

“Для мене фотографування у ДАПі було своєрідним способом емоційної розрядки. Я не планував робити виставку чи взагалі десь показувати ці світлини. Пригадую, що спершу, коли я брав до рук фотоапарат, багато хто з побратимів не хотів опинятися у полі зору мого об’єктива, запитували, мовляв, та навіщо тобі це… Але я хотів це зафіксувати чи то для себе, чи для майбутніх поколінь”, – говорить гранатометник 90-го окремого десантного батальйону імені Героя України старшого лейтенанта Івана Зубкова, “кіборг”, автор унікальних світлин з пекла Донецького аеропорту Руслан Боровик.

Руслан Боровик. Фото: УІНП

“Ми добре пам’ятаємо той період, коли країна затамувавши подих, стежила за подіями у Донецькому аеропорту, але наші переживання та страх і близько не зрівняються з емоціями, які переживали українські вояки, перебуваючи у терміналах. Уривок зі спогаду “кіборга” Дмитра Вербича дуже влучно описує те, що у вояків було якесь відчуття нереальності, ніби у комп’ютерній грі, тільки не можна зберегтись у разі чого. Є лише одна спроба, одне життя”, – сказала модераторка заходу співробітниця Інституту Аліна Карбан.

Фото: УІНП

Фотовиставку “Героїчна оборона Донецького аеропорту (2014-2015)” присвятили всім земним і небесним Героям, які захищали Донецький аеропорт.

Читайте також:
16-те чи 20-те січня — яка дата роковин ДАПу “правильна”?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна