США надають Україні $250 млн на оборону

 

Офіційний Вашингтон затвердив повною мірою пакет допомоги Україні у сфері безпеки та оборони на суму $250 млн по лінії Пентагону.

Про це в четвер, 11 червня, повідомило на сторінці у фейсбуці Посольство України у США.

“Відповідно до рекомендацій Міністерства оборони США Конгрес США затвердив весь пакет безпекової допомоги Україні на 2020 рік на суму $250 млн за програмою “Ініціатива безпекової допомоги Україні” (USAI)”, – зауважили в українському дипломатичному представництві.

За умовами американського законодавства, 50% допомоги за програмою USAI надається Україні лише за умови здійснення практичних кроків у сфері реформування сектору безпеки і оборони.

Нинішній пакет допомоги США передбачає надання Україні, серед іншого:

  • засобів контрбатарейної боротьби;
  • транспортних засобів;
  • медичного обладнання;
  • здійснення підготовки підрозділів ЗСУ тощо.

Як підкреслили в Посольстві, “це сприятиме посиленню бойової спроможності української армії, але, головне, допомога США спрямована на збереження життя і здоров’я українських воїнів, які борються з російською агресією”.

Водночас окремий акцент у пакеті допомоги цього року здійснюється на підтримці ВМС Збройних сил України, що дуже важливо в умовах агресивної поведінки РФ в акваторіях Чорного й Азовського морів.

Посольство України в США подякувало американським партнерам за продовження потужної підтримки процесу реформ та зміцнення оборонних можливостей України на передовій боротьби з російською агресією.

“Реформа сектору безпеки і оборони України, наближення його до стандартів НАТО є одним з головних пріоритетів українського уряду”,- підкреслили в Посольстві України у США.

Інформацію про надання Україні матеріальної допомоги підтвердили і в американському оборонному відомстві.

“Міністерство оборони оголосило сьогодні про свої плани виділити 250 мільйонів доларів США на 2020 фінансовий рік для додаткового навчання, закупівлі обладнання і консультативних зусиль, спрямованих на зміцнення обороноздатності України для більш ефективного захисту від російської агресії”, – йдеться в повідомленні на офіційному сайті Пентагону.

Пентагон називає Україну “найважливішим партнером на передньому краї стратегічної конкуренції з Росією”.

У повідомленні сказано, що 125 млн доларів включають обладнання для підвищення обороноздатності України в морській сфері, а також для покращення системи спостереження за повітряним простором.

Також у суму входять контр-артилерійські радари і тактичне обладнання. Частина зазначених коштів піде на вдосконалення кіберзахисту і стратегічних комунікацій для протидії російським кібератакам і фейкам.

“Ці ініціативи доповнюються посиленням підтримки в області безпеки з боку ключових союзників і партнерів по НАТО. Сполучені Штати продовжують закликати всіх союзників і партнерів посилити підтримку сектора безпеки і оборони України”, – йдеться в повідомленні.

Як інформувала “Новинарня“, у травні 2020 року США передали Україні безпекової допомоги на $25 млн для використання у зоні проведення Операції об’єднаних сил.

Читайте також:
Деокупація Криму: Україна чекає допомоги Британії і США в рамках Будапештського договору

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна