Деокупація Криму: Україна чекає допомоги Британії і США в рамках Будапештського договору

 

Українська влада чекає допомоги Великої Британії і Сполучених Штатів, які підписувалися під Будапештським меморандумом про відмову Києва від ядерної зброї, в питанні деокупації Криму.

Про це заявив віцепрем’єр – міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков в ефірі радіо “Крим.Реалії“.

“Я знаю, що [представник України в Тристоронній контактній групі] Леонід Кучма кілька разів піднімав його (питання анексованого Криму), але російська сторона реагує на це дуже різко аж до того, що встає з-за столу переговорів. Але я точно знаю, що в “нормандському форматі” і міністр закордонних справ України, і політичні радники піднімають цю тему, вона звучить на рівні лідерів”, – сказав Резніков.

“Дійсно, потрібно працювати для того, щоб створити такий кримський майданчик, що був би не мінським, а, наприклад, кишинівським або брюссельським – але все одно без допомоги західних партнерів нам не обійтися”, – додав віцепрем’єр-міністр, який також входить до ТКГ.

Резніков нагадав, що саме Леонід Кучма свого часу підписав і так званий “великий” договір про дружбу з Росією, і так званий Будапештський меморандум, в якому в обмін на відмову від ядерного статусу Україні обіцяли захист.

“Росія також порушила його, а від Великої Британії і США ми не отримали очевидною допомоги і досі її чекаємо. Плюс є ще дві країни, які приєдналися до меморандуму – Франція і Китай. Цікаво, що президент Франції Франсуа Міттеран при підписанні сказав тоді Леоніду Кучмі: «Юначе, вас усе одно обдурять». На жаль, так і сталося. Тому ми глибоко переконані, що західні партнери повинні нам допомагати”, – сказав Олексій Резніков.

Читайте також:
Будапештський меморандум не вартий паперу, на якому підписаний, лише Вашингтонський договір і НАТО, – Порошенко на ЛБФ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна