Агентство із забезпечення якості освіти повідомило про новий плагіат у дисертації Портнова

 

Комітет із питань етики Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти виявив іще один фрагмент академічного плагіату в докторській дисертації юриста, колишнього заступника голови адміністрації експрезидента Віктора Януковича Андрія Портнова.

Про це повідомив голова Нацагентства Сергій Квіт у коментарі журналістам “Радіо Свобода”.

За його словами, комітет буде рекомендувати Нацагентству під час розгляду вказаного питання залучити цей фрагмент до попереднього рішення комітету від 12 березня про наявність плагіату в роботі Портнова.

“У нас додалося два фрагменти. Один із них ми розцінюємо власне як академічний плагіат – відтворення опублікованого тексту іншого автора без зазначення авторства. І ще один фрагмент, який ми розглядаємо як не порушення академічної доброчесності, а як недостатню академічну якість – той самий шматок тексту самого автора виявлений у вступі й у висновках”, – повідомив Квіт.

“Така практика дуже часто в цій дисертації використовувалася, коли ті самі шматки можна було зустріти в різних частинах дисертації”, – додав він.

Нацагентство також надало журналістам порівняльну таблицю, в якій зазначений новий приклад текстових запозичень у роботі Портнова без посилання на джерело, а саме:

“на сторінках 50 та 51 дисертації є текстові фрагменти, які збігаються з текстовими фрагментами видання Конституционное (государственное) право зарубежных стран. Общая часть: Учебник для вузов / Рук. авт. колл, и отв. ред. д. ю. н., проф. Б. А. Страшун. – 4-е изд., обновл. и дораб. – М.: Норма, 2007. – 896 с., на сторінках 780 і 781 відповідно”. 

Рішення рекомендувати долучити новий фрагмент плагіату до розгляду НАЗЯВО комітет із питань етики Нацагентства ухвалив 9 червня.

На нього, за словами Сергія Квіта, був також запрошений Андрій Портнов.

“Прийшли два адвокати від Андрія Портнова. Їхня позиція полягає в тому, що ми взагалі не маємо права нічого робити стосовно академічної доброчесності. Ми їх вислухали, вони заперечували все: з формального боку і по суті. Ми розглянули всі свідчення, вислухали адвокатів й ухвалили рекомендації до Національного агентства – додати до попередніх фрагментів оці два нові фрагменти”.

Сам Портнов нову інформацію поки що не коментував.

Раніше, у березні цього року, Комітет із питань етики Нацагентства виявив академічний плагіат у докторській дисертації Андрія Портнова. Сам Портнов тоді заявив, що рішення комітету є “помилковим і не відповідає дійсності”.

Читайте також:
За плагіат і некомпетентність: колегія Міносвіти позбавила Петра Ющенка ступеня доктора наук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна