За плагіат і некомпетентність: колегія Міносвіти позбавила Петра Ющенка ступеня доктора наук

 

Атестаційна колегія Міносвіти скасувала науковий ступінь доктора історичних наук, присвоєний восени 2019 року Петрові Ющенку – колишньому народному депутату, брату третього президента України Віктора Ющенка.

Як передає “Новинарня“, про таке рішення серед низки інших у середу, 26 лютого, повідомила пресслужба МОН.

“Атестаційна колегія Міністерства освіти і науки через академічний плагіат, низький рівень дисертаційних досліджень та невідповідність паспорту наукової спеціальності скасувала рішення спеціалізованих вчених рад про присудження наукових ступенів доктора та кандидата наук трьом здобувачам на засіданні 26 лютого 2020 року”, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що атестаційна колегія МОН скасувала рішення спецради “29.053.02 про присудження ступеня доктора наук Ющенку Петру Андрійовичу (спеціальність “Історія України” 07.00.01) через невідповідність належним критеріям, які висуваються до докторських дисертацій, зокрема не містить авторських наукових положень та науково обґрунтованих результатів у галузі історичної науки, що розв’язують важливу наукову або науково-прикладну проблему, наявність текстових запозичень і некоректних посилань”.

Тема докторської дисертації Петра Ющенка – “Києворуська спадщина в історичній пам’яті українського суспільства (XII – початок XXI ст.)”.

Крім того, скасовано рішення спецрад про присудження ступеня кандидата наук Тетяні Донник та Інні Дерев’янко.

“Дуже важливо, коли професійна спільнота не мовчить, а називає порушення порушенням, плагіат – плагіатом, імітацію науки – імітацією. Лише тоді, коли самі науковці стоять на стороні високих наукових стандартів, ми маємо можливість прийняти остаточне рішення. Тому ми дуже вдячні усім, хто не мовчить та не мириться з імітацією у своїй науковій дисципліні”, – прокоментував заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний.

На додатковий розгляд направлено 2 докторські та 6 кандидатських дисертацій.

Водночас ухвалено рішення присудити 306 наукових ступенів доктора наук, 1079 – кандидата наук, 17 – доктора філософії. Атестаційна колегія також присвоїла 194 вчених звання професора, 568 – доцента, 38 – старшого дослідника.

Також атестаційна колегія МОН відмовила двом спеціалізованим вченим радам у продовженні їхньої роботи у зв’язку з невідповідністю Положенню про спеціалізовану вчену раду, порушеннями академічної доброчесності та низькою якістю дисертаційних досліджень, які до цього захищались у таких спецрадах. Це спецради в Харківському національному медичному університеті МОЗ України та Національній академії керівних кадрів культури і мистецтв Міністерства культури України.

Як відомо, в жовтні 2019 року низка істориків у відгуку на дисертацію Петра Ющенка звинуватили його в некомпетентності та плагіаті.
“Про рівень фаховості автора як історика свідчить хоча б той факт, що він вважає, що М. Костомаров нібито розробив свою «федеративну теорію», намагаючись заперечити тезу М. Грушевського, зовсім не переймаючись тим, що в той рік, коли М. Костомаров помер, М. Грушевський ще був гімназистом, і навіть до Київського університету ще не вступив”, – ішлося у відгуку.

Читайте також:
Печерський суд не дав управлінню Горбатюка арештувати майно Ющенка

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна